Streljački klub Akademac će od petka do nedelje organizovati Sedmi memorijalni turnir „Ištvan Poljanac“.

Tradicionalno takmičenje, u znak sećanja pukovnika Poljanca, dugogodišnjeg trenera i predsednika Akademca, ove godine će posle jednogodišnje pauze ponovo imati međunarodni karakter. Prošle godine, zbog posledica pandemije koronavirusa, turnir je održan u „skraćenom“ formatu, a učestvovali su samo srpski strelci.

Za Memorijal „Ištvan Poljanac 2021“ prijavljeno je 115 takmičara iz devet zemalja: Gruzije, Jermenije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske, El Salvadora i Srbije.  Turnir će biti održan u Sportskom centru Vojne akademije.

Povezana vest:  SKI SKOKOVI, Otkazani ski skokovi u Bad Miterndorfu

Među prijavljenima je olimpijski vicešampion vazdušnim pištoljem Damir Mikec, lider na evropskoj rang listi ovim oružjem za 2021. Uz Mikeca nadmetaće se još nekoliko srpskih seniorskih reprezentativaca – Jasmina Milovanović, takođe olimpijka, Dimitrije Grgić, Duško Petrov, Brankica Zarić. Od gostiju iz inostranstva ističe se Antonaeta Kostadinova (Bugarska), osvajač srebra vazdušnim pištoljem i četvrtog mesta MK sport pištoljem na OI u Tokiju.

Povezana vest:  OI MLADI, SINGAPUR, Drugog takmičarskog dana startuju košarkaši i Stjepanović, Šorak i Arsićeva na “popravnom”

U petak su na programu takmičenja mešovitih parova vazdušnom puškom i pištoljem (mečevi za medalje počinju u 18.30).

Svečano otvaranje biće održano u subotu u 14 časova, a drugog takmičarskog dana na programu su četiri discipline: pojedinačna takmičenja vazdušnom puškom u muškoj i ženskoj kategoriji, vazdušnim pištoljem za muškarce i MK sport pištoljem za žene. Finale MK sport pištoljem je u 12.45, a borbe za medalje vazdušnim oružjem su između 16.30 i 19.30.

Turnir se završava u nedelju, kada će svi učesnci gađati vazdušnim oružjem u pojedinačnoj konkurenciji. Prvo od četiri finala (puška žene) počinje u 14.30, a poslednje (pištolj muškarci) u 17.30.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Izborna Skupština SSS 21. februara

Sem disciplina u klasičnom streljaštvu, na programu mitinga je nadmetanje i u target sprintu, kombinaciji streljaštva (gađanje vazdušnom puškom) i trčanja. Takmičenje u target sprintu biće organizovanio u subotu na stadionu Vojne akademije.

Sponzor turnira je proizvođač oružja „Valter“, koji je obezbedio nagrade najuspešnijima. Najbolji takmičar ili takmičarka pištoljem dobiće vazdušni pištolj.