Andrea Arsović se nalazi na prvom mestu januarske rang liste Svetske streljačke federacije (ISSF) za vazdušnu pušku.

ISSF je nedavno uveo nov sistem bodovanja za rang liste. Računaće se takmičenja  u kalendarskoj godini (Olimpijske igre, Svetska prvenstva, kontinentalni šampionati, Svetski kupovi i Gran pri turniri). Poeni iz prethodne godine se ne prenose. Svakog 1. januara počeće novi ciklus, u kome se kreće od nule. Kao i do sada, bodovaće se pojedinačne olimpijske discipline, ne i nadmetanja miks parova.

Prva dva takmičenja koja su bodovana za liste za 2022. bili su Gran pri turniri u Rušama i Osijeku. Do februara neće biti nadmetanja na kojima će se skupljati poeni, pa su prve godišnje liste objavljene i pre kraja meseca.

Povezana vest:  Hiršer leteo do pobede u Kranjskoj Gori

Arsovićeva je vazdušnom puškom pobedila na oba Gran prija, pa na rang listi drži ubedljivo prvo mesto sa maksimalnih 1.000 bodova. Zlato na Gran priju na kome u disciplini učestvuje više od 50 takmičara (takmičarki), kakva su bila nadmetanja i u Rušama i u Osijeku, vredi 500 bodova.

Srpski reprezentativci su na turnirima u Sloveniji i Hrvatskoj ostvarili vrlo dobar učinak, pa se još petoro naših strelaca među deset najboljih u svojim disciplinama.

Povezana vest:  NORDIJSKA KOMBINACIJA, Austrijancima zlato i u nordijskoj kombinaciji na SP

Teodora Vukojević je šesta na rang listi za vazdušnu pušku. Damir Mikec drži četvrto, a Dimitrije Grgić osmo mesto u rangiranju strelaca vazdušnim pištoljem. Jasmina Milovanović se nalazi na petoj, a Brankica Zarić na devetoj poziciji liste najboljih takmičarki vazdušnim pištoljem.

Po novom sistemu, strelac neće skupljati bodove na svim takmičenjima, već će se za listu računati četiri takmičenja u godini na kojima je skupio najviše bodova. Ranije su na bodove, sem plasmana uticali i ostvareni rezultati, a od sada se boduju samo plasmani.

Novi sistem rangiranja uvela je i Evropska streljačka konfederacija. Model je sada vrlo jednostavan i baziraće se na bodovanju ISSF – najbolje plasiran evropski strelac na svetskoj listi će biti rangiran na prvo mesto, sledeći na drugu poziciju…

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Otkazane trke u Minhenu zbog nedostatka sneg

Svetske rang liste, januar 2022.

Vazdušna puška, žene: 1. Andrea Arsović (Srbija)… 6. Teodora Vukojević…

Vazdušna puška, muškarci: 1. Miran Maričić (Hrvatska)… 11. Lazar Kovačević… 18. Milutin Stefanović…

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Ruslan Lunev (Rusija)… 4. Damir Mikec… 8. Dimitrije Grgić…

Vazdušni pištolj,žene: 1. Veronika Major (Mađarska)… 5. Jasmina Milovanović… 9. Brankica Zarić…