KoriolanPredstavljamo vam film Koriolan

 

Ralf Fajns se smatra jednim od najboljih glumaca svoje generacije. Karijeru je započeo u pozorištu, u Kraljevskom Šekspirovom društvu. Prvu filmsku ulogu igrao je u Orkanskim visovima. Međunarodnu reputaciju stekao je igrajući u Šindlerovoj listi, Engleskom pacijentu, Brižnom baštovanu, kao i u Hariju Poteru i Princu od Egipta. Februara 2009. godine bio je gost FEST-a povodom filma Čitač, i za vreme te posete obelodanio je planove da u Beogradu snimi rediteljski prvenac prema Šekspirovom komadu „Koriolan“.

Nakon svetske premijere koju će film KORIOLAN imati ovog februara na Berlinalu i publika u Beogradu imaće priliku da vidi ovo dugo očekivano ostvarenje Ralfa Fajnsa u kome debituje kao reditelj. Film će biti prikazan na otvaranju ovogodišnjeg 39. FEST-a, a sam Fajns otvoriće festival. U domaćoj javnosti film je već prošle godine izazvao veliko interesovanje s obzirom da je sniman u Srbiji i da je na prošlogodišnjem FEST-u najavljeno da će biti prikazan u glavnom programu Festivala naredne godine.

Povezana vest:  Lista deset najgledanijih filmova u SAD

KORIOLAN je moderna adaptacija Šekspirove drame o rimskom ratnom junaku Koriolanu koga glumi Ralf Fajns. Fajnsov Koriolan je vanvremenski uzbudljivi politički triler o igrama moći, političkim splektama i svađi i predrasudama suprotstavljenih društvenih grupa. Priča je smeštena u izmišljenoj republici iscrpljenoj dugim i surovim ratom.

Ralf Fajns je 2000. godine glumio u predstavi Koriolan u Londonu. Od tada je za njega ovaj komad postao neka vrsta opsesije. Međutim, da bi se napravio Koriolan za širu bioskopsku publiku bilo je potrebno pronaći ključ da se ovo delo stavi u savremen kontekst.

Ključan deo vizije bio je taj da “Rim” u filmu treba da predstavlja bilo koji grad bilo gde na svetu, kako arhitektonski, tako i sociološki. Finansijski i praktični aspekti Fajnsa su doveli u Istočnu Evropu, ali kad je video Beograd, znao je da je našao ono što mu je potrebno. Beograd savršeno predstavlja krajnosti modernog grada: urbano propadanje, siromaštvo, užurbane pijace i stare industrijske  prizore u kontrastu sa luksuznim kućama, modernim klubovima i restoranima i starim otmenim zgradama koje ukazuju na društvene ekstreme.

Povezana vest:  Film Neprijatelj Dejana Zečevića niže nagrade i godinu dana nakon premijere, Tihomir Stanić nagrađen u Brazilu

Kao jednoj od većih filmskih produkcija koje su radile u poslednje vreme u Srbiji, ekipi filma KORIOLAN bile su dostupne mnoge lokacije koje im ne bi bile dostupne na drugim mestima. Zanimljivo je da je zgrada Narodne Skupštine, korišćena za snimanje scena koje se u filmu dešavaju u Rimskom senatu.

Pored Ralfa Fajnsa, u filmu glavne uloge tumače i drugi holivudski glumci Gerard Butler, Vrian Cox i Vanessa Redgrave. Čast da učestvuju u ovom projektu imali su i domaći glumci Dragan Mićanović, Slavko Štimac i više domaćih glumaca u epizodnim ulogama.

Povezana vest:  U Banji Koviljači otvorena revija dokumentarnog filma

 

Sinopsis

Građani Rima su gladni. Koriolan, rimski heroj, veliki vojnik i čovek krutih ubeđenja, prezire narod. Njegovi ekstremni stavovi izazivaju masovnu pobunu. Rim postaje krvav. Političari i njegova majka, Volumnija, izmanipulišu i prevare Koriolana, i proteraju ga iz grada. On nudi svoje usluge i svoj život zakletom neprijatelju Tulusu Aufidiusu. Koriolan i Aufidius marširaju prema Rimu u nameri da unište grad. Volumnija moli sina da to ne čini. On pokušava da je ne sluša, ali se ipak lomi i odustaje, a Aufidius se oseća izdanim.

 

KORIOLAN / CORIOLANUS

V. Britanija, 2010, 122′

 

Režija: Ralph Fiennes

Uloge: Gerard ButlerRalph Fiennes, Brian Cox, Vanessa Redgrave, Jessica Chastain, Dragan Mićanović

Žanr: drama, istorijski, triler

Festivali: Berlin 2011