Proroku 13 nominacija za Cezare

 

Knjiga spasaFilm „Prorok“ Žaka Odijara dobio je najviše, 13, nominacija za francuske filmske nagrade Cezar koje će biti dodeljene 27. februara, saopštili su danas organizatori.

Odijarov film, zatvorska drama, francuski kandidat za Oskara, već ima Gran pri prošlogodišnjeg festivala u Kanu, uživa naklonost i kritike i publike, a videlo ga je 1,2 miliona ljubitelja filma. U konkurenciji za nagradu za najbolji film ima šest konkurenata:

Povezana vest:  Snima se nastavak filma "X-Men Origins: Wolverine"

„A l’origine“ Gzavijea Đanolija (Xavier Giannoli) (11 nominacija), „Welcome“ Filipa Liorea (Philippe Lioret) (10 nominacija), „Le concert“ Radua Mihaileanu (6), „Les herbes folles“ Alena Renea (Alain Resnais), „La journee de la jupe“ Žan-Pola Lilienfelda (Jean-Paul) i „Rapt“ Lika Belvoa (Lucas Belvaux).

Odijar ima četiri protivkandidata za Cezara za režiju: Lika Belvoa, Gzavijea Đanolija, Filipa Liorea i Radua Mihaileanua.

Povezana vest:  Peti deo filma "Umri muški" snima se u Beogradu!?

Kandidatkinje za nagradu za glavnu ulogu su Izabel Ađani (Isabelle Adjani), Dominik Blan (Dominique Blanc), Sandrine Kiberlen (Sandrine Kiberlain), Kristin Skot Tomas (Scott Thomas) i Odre Totu (Audrey Tautou).

Od glumaca u trci za Cezara za glavnu ulogu su Tahar Rahim, Vensan Lendon (Vincent Lindon), Ivan Atal (Yvan Attal) i Fransoa Klize (Francois Cluzet), koji je nominovan za uloge u dva filma.

Povezana vest:  Kostimi iz holivudskih filmova na izložbi u Londonu

Marion Kotijar (Cotillard), dobitnica Oskara 2008. za film „Život u ružičastom“, predsedavaće 35. ceremoniji dodele Cezara na kojoj će posebno priznanje biti odato američkom glumcu Harisonu Fordu kao i Eriku Romeru (Eric Rohmer), začetniku „novog talasa“ koji je umro 11. januara u 90. godini.