U Beogradu je 23. marta 2022.  obeležen šesti Dan italijanskog dizajna – Italian Design Day (IDD), inicijativa koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje u saradnji sa Ministarstvom kulture, Udruženjem za industrijski dizajn (ADI), fondacijom „Compasso d’ Oro”, Agencijom za međunarodnu trgovinu ICE, Konfindustrijom, Trijenalom u Milanu, Sajmom nameštaja u Milanu, udruženjem „Federlegno Arredo” i fondacijom „Altagamma”, kako bi se proslavila izvrsnost italijanskog dizajna u svetu.

Tema Dana italijanskog dizajna za 2022. godinu bila je „Regeneracija. Dizajn i nove tehnologije za održivu budućnost“, izabrana da istakne jedan od glavnih izazova na koje dizajn mora da odgovori: promovisanje tranzicije životnih stilova koja kombinuje funkcionalnost i dobrobit sa održivošću i uticajem na životnu sredinu, regenerišući – idejno i u praksi – predmete i prostore. Ova tema u Srbiji je fokusirana na svetlost: integralni „materijal“ arhitekture koji definiše,oplemenjuje i utiče na percepciju prostora i na dobrobit čoveka.

Povezana vest:  Uručene nagrade Lazar Trifunovic i DIUS

Tim povodom, Ambasada Italije u Beogradu, Agencija ICE u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, zajedno sa Komorom italijansko-srpskih privrednika i Konfindustrijom Srbije, u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, a zahvaljujući sponzorstvu kompanije „AUNDE”, predstavila je konferenciju pod nazivom: „Italijanska tehnika osvetljenja: pametno svetlo za pametne gradove. Italijanska izvrsnost u dizajnu osvetljenja po meri čoveka”.

Na ovu temu se ambasador Karlo Lo Kašo osvrnuo u svom uvodnom govoru, podsećajući kako je svetlost suštinski element „ne samo kako bismo naše okruženje – kancelariju, školu, dom, već i muzeje i bolnice – učinili što funkcionalnijim i održivijim, već i kako bismo unapredili naše blagostanje uz pomoć predmeta najvišeg tehničkog i estetskog kvaliteta.“

Povezana vest:  Počinju Dani nemačke kuhinje u hotelu Moskva

Dizajn osvetljenja koji se stavlja u službu gradova budućnosti, u kojima kvalitet života i poštovanje životne sredine idu ruku pod ruku sa lepotom realizovanih proizvoda. Ove teme, kako je podsetio ambasador Lo Kašo u svom govoru, „su, takođe, u središtu kandidature Rima za domaćina EXPO 2030.“

„Ambasador“ italijanskog dizajna u Srbiji za 2022. godinu bio je profesor Korado Terci, arhitekta specijalizovan za dizajn rasvete, koji je tokom dve sesije u koje je bila podeljena konferencija, govorio o tome kako se tehnika osvetljenja sve više potvrđuje kao novi domet dizajna koji kombinuje inovacije, zanatstvo, kreativnost, održivost životne sredine, energetsku efikasnost, psihofizičko blagostanje i urbano zdravlje. Među brojnim drugim govornicima bili su profesor Marko Palandela, izvršni direktor kompanije „Coelux” Paolo Di Trapani i izvršni direktor kompanije „Buck lighting“ Darko Budec, Marina Minoci istoričarka umetnosti Galerije Borgeze i inženjerka Đulija Marzani sa projekta „EnlightenMe“ Univerziteta Alma Mater iz Bolonje.

Povezana vest:  Dermatolog poručuje: Samo adekvatnom negom možete sačuvati kožu tokom letovanja

Događaju je prisustvovala i pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.

Na kraju, zahvaljujući partnerstvu sa „Artefacto”, „Buck Lighting”, „Berlight Design”, „Light studio-Artemide” i „Lusso”, ovogodišnja manifestacija u Srbiji uključuje bogatu izložbu dela iz oblasti dizajna osvetljenja (i ne samo) vodećih italijanskih kompanija u ovom sektoru na međunarodnom nivou, koja će trajati do 25. marta u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Foto: Belkisa Abdulović