Moon

Super Mesec vidljiv sutra uveče

Po zalasku Sunca sutra će nebo obasjati pun Mesec, prividno mnogo veći nego što je uobičajeno i to će biti jedinstvena prilka da se vidi takozvani Super Mesec.
Kada se perigej – tačka na putanji nebeskog tela u kojoj je ono najbliže Zemlji – poklopi sa punim Mesecom, dobija se prilika da se uživa u fenomenu Super Meseca, kada on izgleda mnogo veći. 
Sledeci put sličan dogadaj gledaćemo tek u avgustu 2014. godine.
Stručnjak za Svemir, Hider Kuper, kaže da je pojava Super Meseca rezultat slučajnosti.
„Mesec ide ukrug ovalnom orbitom, tako da može da nam se veoma približi, a ako to koincidira sa punim Mesecom, onda on izgleda apsolutno ogroman“, rekao je on za britanski Bi-bi-si.
Mesec će zbog optičke varke izgledati naročito veliko kada se bude nalazio nisko na horizontu, što će biti i prilika za ljubitelje fotografije da naprave upečatljive snimke.
Mesec će se naći na tački svoje orbite koja je najbliža Zemlji, na svega 356.991 kilometara udaljenosti, pa će nam izgledati 14 odsto veći i 30 procenata sjajniji.
Strucnjaci navode da se Super Meseca, uprkos nekim verovanjima, ne treba bojati i da nema nikakve povezanosti ovog astronomskog fenomena sa prirodnim katastrofama, javio je Bi-bi-si.

Povezana vest:  Turistička ponuda Beograda bogatija za jedan sjajan hotel u centru grada