Dve nedelje posle izuzetno uspešnog učešća na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Hamaru, srpske strelce od ponedeljka očekuju novi izazovi na međunarodnoj sceni.

U ponedeljak u Rio de Žaneiru počinje drugi Svetski kup u 2022.godini, na kome će se takmičiti reprezentativci tridesetak zemalja.

Srbiju će u Brazilu predstavljati šestoro strelaca puškom i jedna takmičarka pištoljem.

Puškom u ženskoj konkurenciji boje naše zemlje braniće evropska prvakinja vazdušnom puškom Teodora Vukojević, zatim Andrea Arsović i Sanja Vukašinović. U muškoj konkurenciji učestvovaće Milenko Sebić, bronzani u trostavu sa OI u Tokiju, Milutin Stefanović i Lazar Kovačević. Uz šestoro strelaca puškom, u Riju će se nadmetati aktuelna evropska i svetska vicešampionka vazdušnim pištoljem Zorana Arunović. Olimpijski vicešampion pištoljem Damir Mikec propušta takmičenje.

Povezana vest:  Srbiji dva zlata, Ivani Marić glavna nagrada na „Valter kupu“

Prvog dana takmičenja na strelištu koje je bilo poprište Olimpijskih igara 2016.godine, na vatrenu liniju izlazi šestoro naših takmičara. Svetski kup startuje u ponedeljak pojedinačnim takmičenjima vazdušnom puškom. U ženskoj konkurenciji, uz tri srpske, nastupiće još 49 takmičarki. Za plasman u finale u nadmetanju muškaraca boriće se 42 strelca.

Kao što je objavljeno minule sedmice, Svetski kup u Rio de Žaneiru će biti prvo takmičenje po pravilima koja će se primenjivati na Olimpijskim igrama u Parizu. Nova pravila su kombinacija onih koja su važila do kraja prošle godine i onih koja su primenjivana od 1.januara do kraja marta. Ipak, format finala je više sličan starim pravilima, koja su bila na snazi do kraja 2021. Sabiraće se rezultati u krugovima, ali novina je da će se na kraju u duelu za zlato direktno suočiti dvojica najboljih finalista. U duelu se računaju poeni.

Povezana vest:  Vukašinovićeva peta, Grgić šesti drugog dana u Minhenu

Finala su na programu u popodnevnim i večernjim satima po srednjeevropskom vremenu.