Nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista današnjice, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2022/2023. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Predstojeći koncert STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE   će beogradskoj publici predstaviti izraelskog pijanistu Borisa Giltburga, jednog od najsveobuhvatnijih pijanista na svetskoj muzičkoj sceni.

 Boris Giltburg će se premijerno predstaviti 8. februara 2023. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20h sa sledećim programom:

  1. Šopen
  • Balada No. 1., g mol, Op. 23
  • Ballade No. 2., F dur, 38
  • Ballade No. 3., AS dur, Op. 47
  • Ballade No. 4., f mol, Op. 52
  1. Prokofiev
  • iz svite Romeo i Julija, op. 75
  1. Ravel
  • Gaspard de la nuit

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Cena ulaznica 2.500,00 i 3.000,00 dinara.

SLEDEĆI KONCERTI:

Aleksandra DOVGAN, 6. mart, 20h.

Jol EUM SON, 2. april, 20h.

BIOGRAFIJA

Boris Giltburt je rođen 1984. godine u Moskvi u muzičkoj porodici. Sa nepunih 5 godina je počeo da svira klavir. Za svoj pijanistički početak i sam kaže, kroz smeh, da je bio težak i da je jedva nagovorio svoju majku da započnu učenje sviranja na klaviru, obzirom na to da se uvek mogla čuti šala, da već imaju dovoljno pijanista u porodici (baka i prabaka su takođe bile pijaniskinje i učiteljice klavira).

Povezana vest:  Otvaranje izložbe Rine Vukobratović - Haiku delići života 8. decembra u velikoj galeriji Kc GRAD

U ranoj mladost, se preselio u Tel Aviv, gde je nastavio svoje školovanje i gde je stekao diplomu na Buchmann-Mehta School of Music, u klasi istaknutog profesora Arija Vardija.

2013. godine osvaja I nagradu ali i nagradu publike na takmičenju kraljice Elizabete u Briselu. U godini kasnije, Boris Giltburg je održao preko 80 koncerata u salama širom sveta i ne treba nas začuditi da je internacionalna karijera ovog vrsnog izraelskog pijaniste, krenula uzlaznom putanjom nakon osvojenih nagrada na ovom prestižnom pijanističkom takmičenju.

Opisan kao „jedan od najsveobuhvatnijih pijanista današnjice“, izraelski pijanista Boris Giltburg uživa u karijeri koja ga je odvela u sve velike muzičke centre sveta.

Giltburg je nastupao sa vodećim orkestrima širom sveta kao što su Londonska filharmonija, Izraelska filharmonija, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, NHK Simphoni, VDR Keln, Oslo filharmonija, Češka filharmonija, Orchester National Seattle de France i Baltimor i Baltimor i Sijetl.

Takođe, nastupao je u svim prestižnim koncertnim salama od Karnegi holu, Koncertgebau u Amsterdamu, Sautbank centru, Muzikferajnu u Beču, Vigmorholu u Londonu i Elbfilharmoniji u Hamburgu.

Repertoar ovog vrsnog pijanističkog titana, pored brojnih muzičkih dela za solo klavir, obuhvata i preko 50 klavirskih koncerata.

U februaru, Boris Giltburg će održati 7 koncerata u vodećim koncertnim dvoranama Evrope. Zanimljiva je činjenica, da će se publici Velike dvorane Kolarčeve zadužbine 8. februara, premijerno predstaviti programom istim kao i publici Muziekgebouw u Amsterdamu par dana ranije ali i publici Wigmore hola u Londonu, samo par dana kasnije.

Povezana vest:  Beogradsko dramsko pozorište obeležilo 77 godina postojanja, nagrada Milošu Bikoviću

Boris Giltburg, pored toga što je vodeći internacionalni koncertni pijanista, do sada ima objavljenih skoro 20 diskografskih ostvarenja za muzičku kuću Naxos. Od snimnjenih dela Baha, Šuberta, Šumana, Betovena, Bramsa, Lista, Šostakoviča, Musorskog, Rahmanjina, izdvajamo nagradu za najbolji album Opus Klassik Award za Rahmanjinove koncerte i Etide Tableaux, nagradu  Diapason d’Or (Zlatni dijapazon) za oba Šostakovičeva koncerta, ali i za Giltburgov aranžman Šostakovičevog gudačkog kvarteta br. 8 za solo klavir.

Takođe, Boris Giltburg je osvojio i nagradu Gramophone Award za Dvoržakov klavirski kvintet (muzička kuća Supraphon) sa Pavel Haas kvartetom kao i nagradu Diapason d’Or za njihov poslednji snimak Bramsovog klavirskog kvinteta u f molu.

Zasigurno će ime Borisa Giltburga ostati zapamćeno i po audio ali i po audio-vizuelnom izvođenje svih 32 Betovenovih sonata, što je retkost u diskografiji današnjice. Ovo diskografsko ostvarenje je objavljeno u boks setu 2021. godine povodom obeležavanja 250 godišnjece Betovenovog rođenja.

Giltburg je nadaleko poznat kao vodeći tumač Rahmanjinove muzike. Tokom 2023. godine, u čast 150. rođenja Rahmanjinova, Giltburg će završiti snimanje Rahmanjinovih solo dela za klavir, kao i izdati poslednji disk u svom hvaljenom ciklusu Rahmanjinovih koncerata.

«Njegova originalnost proizilazi iz konvergencije srca i uma, kojima služi besprekorna tehnika, motivisana dubokom i trajnom ljubavlju prema jednom od najvećih kompozitora 20. veka.»

Povezana vest:  SVE O ANI FRANK - Novo izdanje "Kreativnog centra"

Gramophone

Boris Giltburg je strastveni fotograf, bloger i govori šest jezika.

Njegov blog „Klasična muzika za sve” namenjen je nespecijalističkoj publici:

“Klasična muzika je jedna od mojih najvećih strasti i želeo sam da ljudima koji je nisu toliko upućeni dam priliku ali i “alate” I “uputstva” da slušaju razna dela ušima klasičnog muzičara; moj plan je bio da napišem detaljne vodiče za slušanje, koji pokazuju što je moguće više aspekata dela, sa nadom da razumevanje unutrašnjeg funkcionisanja dela može da ga učini manje zastrašujućim i složenim, a samim tim i pristupačnijim. I velika nada je, naravno, da podelim ovaj izuzetan svet klasične muzike, koju jako volim (= Ja sam potpuno hardkor fan), sa što je moguće više drugih ljudi.”

Boris Giltburg

Drugi o Borisu:

«….ispevane melodijske  linije, raznovrsnost njegove izvodjačke tehnike i široka dinamička paleta sposobna za velike navale energije. Jedinstveno iskustvo!»                                                    Washington post

«…. ne bi se moglo poželeti više prosvetljenja, lirike ili bogatije formulisano tumačenje. «

Suddeutsche Zeitung

“Veoma poseban muzičar.On je uvek u potrazi za formulama i odgovorima a ako mene pitate u većini slučajeva, pronalazi rešenja i odgovore.»

Olga Jegunova, pijaniskinja, Steinway Artist

Foto: Sasha Gusov