Maroko je jedna od omiljenih afričkih zemalja među turistima iz čitavog sveta. Nalazi se na severu Afrike, i svojim obalama izlazi na Sredozemno more i Atlantski okean. To je arapska zemlja bogate kulture, tradicije i istorije, a karakterišu je i brojne prirodne znamenitosti.

Kada su urbane sredine u pitanju, najposećeniji gradovi su prestonica Rabat, zatim Marakeš, Fes i pre svih čuvena Kazablanka, koja je ujedno i najveći grad Maroka. Sa druge strane, od prirodnih lepota najslikovitiji predeli pripadaju planinskom masivu Atlas, pustinji Sahari i priobalnim delovima Maroka oko poznatih turističkih mesta kao što su Esauira i Asila.

Turizam je značajan izvor prihoda za Maroko, a turiste pre svega privlači spoj tradicionalnih i modernih uticaja, bogata kultura i istorija ove zemlje, ali i njena jedinstvena priroda. Na ulicama marokanskih gradova, čak i onih najvećih, i danas možete videti ljude koji se bave starim zanatima. U ovoj severnoafričkoj zemlji nalaze se brojni lokaliteti koji su pod zaštitom UNESCO-a, uključujući istorijski grad Fes, kasabe na Atlasu i Medinu Marakeš (Stari grad). Osim po brojnim prirodnim i kulturnim znamenitostima, Maroko je prepoznatljiv i po tradicionalnoj kuhinji i specijalitetima sa puno začina, različitih vrsta mesa i morskih plodova.

Ako još niste odabrali svoje mesto za odmor ove godine, a želeli biste da posetite neobične i daleke destinacije, putovanje u Maroko može biti odličan izbor. Evo i nekoliko razloga zašto biste trebali da posetite ovu predivnu afričku zemlju bar jednom u životu.

#1 Marakeš –  najposećeniji grad Maroka

Marakeš je najposećeniji grad u Maroku, smešten na samoj ivici pustinje, zbog čega je poznat i pod nazivom “Crveni grad”, s obzirom na boju peska i zemlje. On je pravi primerak tradicionalne marokanske kulture i tokom cele godine centar turističkih zbivanja u zemlji.

Kao i većina gradova Maroka, Marakeš ima svoju Medinu – Stari grad koji je veoma prostran i gde možete kupiti suvenire i rukotvorine lokalnih zanatlija. Džemal el Fna (Jemaa El Fnaa) je glavni trg Marakeša, mada će se većina turističkih vodiča složiti sa konstatacijom da pravi šarm grada leži van ove oblasti.

Povezana vest:  Elizabeta II proslaviće 90. rođendan uličnom zabavom

Jedna od najvećih znamenitosti je Bahia palata iz 19. veka, poznata po predivnoj arhitekturi i još lepšim vrtovima. Podignuta po naredbi velikog vezira Ba Ahmeda Ben Moussa, palata obuhvata površinu od osam hektara i ima 150 soba koje vode do vrtova koji je okružuju.

Kada već pišemo o vrtovima, jedan od najpoznatijih u Marakešu je Mažorel (Majorelle), koji biste obavezno trebali da posetite ako ste u ovom gradu. Vrt je podigao francuski slikar Jacques Majorelle, da bi ga kasnije kupio i u njemu uživao poznati francuski modni kreator Iv Sen Loran.

Ako želite da posetite neke od verskih objekata u Marakešu, onda bi pre svega trebalo da vidite džamiju Kutubiju, najveću u gradu, reprezentativni primerak marokanske arhitekture. Marakeš je takođe i dom većeg broja muzeja koji pružaju uvid u istoriju i kulturu grada. Jedan od najpoznatijih je Muzej fotografije, koji je ujedno i najposećeniji u gradu.

#2 Kazablanka – najveći grad Maroka

Iako je Rabat prestonica Maroka, Kazablanka je njegov najveći grad sa oko 3,5 miliona stanovnika. Ovaj tradicionalan i u isto vreme moderan grad na obali Atlantskog okeana poznat je kao centar zabave i poslovnih dešavanja. S obzirom da je to jedan od modernijih gradova u Maroku, ovde možete pronaći brojna kazina, noćne klubove, luksuzne šoping centre i naravno mnoštvo restorana kako tradicionalnih, tako i onih koji pripremaju internacionalna jela iz svih krajeva sveta.

Sam okean na koji izlazi Kazablanka i nije baš najbolja opcija ako ste došli u Maroko radi kupanja u moru. Međutim, lepa šetnja duž La Korniša, dela kvarta Ain Diab, uz samu obalu je odličan način da uživate u prijatno toploj večeri i povetarcu sa okeana. Šetajući obalom, naićićete na možda i najveću turističku atrakciju u Kazablanki, džamiju Hassan II. To je objekat zadivljujuće arhitekture i jedna od najvećih džamija na svetu. Kako je Kazablanka multikulturalni grad, možete posetiti i prelepu rimokatoličku crkvu Sacre Coeur (katedrala Svetog Srca).

Povezana vest:  Nike proslavio 40. rođendan legendarne Air Force 1 siluete na Sneakervillu

Na kraju, kada ste već u Kazablanki, pravi greh bi bio ne posetiti ili slikati se ispred čuvenog restorana i bara Rick`s Cafe. Upravo ovaj restoran su proslavili Hemfri Bogart i Ingrid Bergman u filmskom klasiku Kazablanka.

#3 Fes – kulturna prestonica Maroka

Možda i najinteresantniji srednjevekovni grad ne samo u Maroku već i u celom arapskom svetu je Fes. Poznat je i kao kulturna prestonica Maroka i može se pohvaliti jako dobro očuvanim kulturno-istorijskim spomenicima.

Za Medinu u Fesu kažu da je najstarija na svetu. Ima preko 9.000 uličica koje su isprepletane u jedan pravi lavirint. Dok šetate ulicama starog Fesa ne propustite da posetite neku od kožara i upoznate se sa tradicionalnim načinom štavljenja kože. Mada se može dogoditi da vam miris baš i neće toliko prijati. Za kožare u Medini u Fesu tvrdi se da su prvi na svetu pokrenuli ovaj zanat. Obavezno obiđite i dve građevine očaravajuće arhitekture – Plavu kapiju i Kraljevsku palatu, jedinstvene simbole starog grada.

#4 Pustinja Sahara – najveća pustinja na svetu

Ako ne računamo Arktik i Antarktik, Sahara je najveća pustinja na svetu. Neki ljudi dolaze u Maroko samo da bi videli i doživeli Saharu. Najlakši način da posetite ovaj prirodni fenomen je da krenete iz Marakeša.

Jahanje kamila, penjanje po dinama, jela tradicionalne kuhinje – su aktivnosti koje većina turista upražnjava pri obilasku Sahare. Ipak, najlepše iskustvo ostaje za kasne noćne sate. Vatra usred pustinje i posmatranje hiljade zvezda na vedrom pustinjskom nebu je doživljaj koji ćete verovatno pamtiti ceo život. Zvezde u Sahari toliko jarko svetle da će vam se učiniti da su jako blizu i da ih možda možete dotaći.

Povezana vest:  Dani lepote u Delta Cityju

Što se tiče pustinjskih gradova, najposećeniji je Merzouga, oko 50 kilometara od granice sa Alžirom. Svoju popularnost duguje pustinji, odnosno masivnim dinama Erg Chebbi i istoimenom pustinjskom tematskom parku.

#5 Planinski masiv Atlas

Putovanje u Maroko ne bi bilo potpuno bez istraživanja planinskog masiva Atlas, koji jednostavno oduzima dah. Veliki broj turista smatra ovu afričku zemlju pretežno suvom i vrućom, što je sasvim normalno, imajući u vidu da je njen sastavni deo pustinja Sahara. Međutim, na većim nadmorskim visinama planine Atlas možete često naići na sneg.

Obronci Atlasa, a posebno njegovih nižih delova su prepoznatljivi po malim berberskim selima, a Imlil je odlična polazna tačka. Udaljen je svega sedamdesetak kilometara od Marakeša, pa do njega možete lako stići. Obavezno posetite i vodopade Uzud (Ouzoud) koji spadaju u najviše vodopade Afrike (oko 110 metara). Sa višestrukim ogromnim kaskadama iz kojih voda juri prema klisuri i reci El-Abid, ovi vodopadi stvaraju zadivljujući ambijent i prizor kakva se retko gde u svetu može videti.

Još puno toga možete posetiti u Maroku, poput poznatog turističkog odmarališta Esauiru, na obali Atlantika, utvrđenog grada Ait Ben Hadou, koji je od 1987. godine pod zaštitom UNESCO-a ili mesta Quarzazate poznatog i pod nazivom “Vrata pustinje”.

Maroko je zemlja u kojoj se prepliću prošlost i sadašnjost, a tradicionalni običaji i savremeni trendovi idu ruku pod ruku. Kulturno i istorijsko bogatstvo u kombinaciji sa prirodnim lepotama čini ovu zemlju jednom od idealnih destinacija za sve turiste. Zato vam savetujemo da posetite Maroko u što skorije vreme. Sigurni smo da ćete iz ove severnoafričke zemlje poneti pregršt lepih uspomena i naravno fotografija.

Tekst: S. Stanković