Japansko-srpski festival filma (JSFF) ove jeseni obeležava deset godina postojanja, a jubilarno izdanje zakazano je za period od 8. do 12. novembra 2023. godine na temu Trajanje (Lasting). Tokom pet dana festivala, filmovi najnovije srpske i japanske produkcije biće prikazivani u Jugoslovenskoj kinoteci i Cineplexx Galerija Beograd bioskopu.

JSFF je tematski festival kulturne razmene sa fokusom na filmsku umetnost, koji se dešava u Beogradu i Tokiju u organizaciji Udruženja za razvoj umetnosti i kulture CULTCRAVE i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda.

Povezana vest:  Džuliji Roberts i Sandri Bulok nagrada Holivud

Budući da JSFF slavi 10 godina postojanja, što predstavlja svedočanstvo trajnog uticaja koji je imao na promovisanje kulturne razmene između dve zemlje, ovogodišnja tema festivala je Trajanje / Lasting. ​I ne samo na​ JSFF-u​, već i ​u svetskoj kinematografiji, “trajanje” je faktor koji pretvara ispri​čane pri​če u legende, ukazuje na iskonske vrednosti koje opstaju kroz vreme i postaje dokaz uspeha.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi nam četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.

Povezana vest:  HBO EUROPE DOKUMENTARAC „TOTO I NJEGOVE SESTRE" U FINALNOJ SELEKCIJI EVROPSKIH FILMSKIH NAGRADA (EFA) ZA NAJBOLJI DOKUMENTARNI FILM

Kao i ranijih godina, JSFF će dodeliti nagrade za najbolji dugometražni srpski i japanski film, zatim tri nagrade u kategoriji kratkometražnog filma i počasnu nagradu.

JSFF je tokom prethodnih godina predstavio mnoge mlade autore koji su kasnije ostvarili uspešne svetske karijere. Takođe, JSFF su posetili brojni eminentni domaći i japanski filmski i TV stvaraoci koji su tu započeli međusobnu saradnju.

Povezana vest:  Holivud sprema film o Bin Ladenu

Pored bogatog filmskog, posetioce očekuje i zanimljiv prateći program: paneli, master klasovi, izložbe i žurke kojima će organizatori obeležiti jubilej.