bubnjevi_u_noci

Šabačko pozorište gostuje u Pozorištu na Terazijama

Šabačko pozorište izvešće 11. marta u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, predstavu „Bubnjevi u noći“ Bertolda Brehta u režiji Aleksandra Lukača.

„Bubnjevi u noći“ je prva Brehtova izvedena drama, koja je, prema mišljenju reditelja Aleksandra Lukača, eksplodirala nemačkom kulturnom scenom i više nego skrenula pažnju na mladog genijalnog pisca, piše u saopštenju Pozorišta na Terazijama.

Povezana vest:  Dečija spisateljica Jasminka Petrović pokrenula Čitanjac, igranjac! na svom YouTube kanalu

Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Pavlović, koreografiju potpisuje Petar Pjer Rajković, dok je za muziku bio zadužen Miroljub Aranđelović Rasinski.

U glumačkoj ekipi su Vladimir Milojević, Sonja Milojević, Ivan Tomaševic, Aneta Tomaševic, Slobodan Petranović, Mladen Ognjanović i drugi.

Lukač, koji na Univerzitetu Jork u Torontu predaje pozorišne nauke, ocenio je u najavi predstave da su „Bubnjevi u noći“ ostavili neizbrisiv trag na nemačko i svetsko pozorište, ali isto tako i na Brehtovu karijeru i potom zaostavštinu.

Povezana vest:  Velika prolećna akcija u knjižarama Vulkan

„Brehtova veličina se ogleda u činjenici da i sada, 90 godina posle nastanka ‘Bubnjeva’, komad zvuči aktuelno, pogotovo u svetlu nedavnih, ali i trenutnih društvenih previranja kako kod nas, tako i u svetu“, dodaje se u saopštenju.