bubnjevi_u_noci

Šabačko pozorište gostuje u Pozorištu na Terazijama

Šabačko pozorište izvešće 11. marta u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, predstavu „Bubnjevi u noći“ Bertolda Brehta u režiji Aleksandra Lukača.

„Bubnjevi u noći“ je prva Brehtova izvedena drama, koja je, prema mišljenju reditelja Aleksandra Lukača, eksplodirala nemačkom kulturnom scenom i više nego skrenula pažnju na mladog genijalnog pisca, piše u saopštenju Pozorišta na Terazijama.

Povezana vest:  Istorijski roman „Šekspirov buntovnik“ od subote u prodaji

Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostime Dragica Pavlović, koreografiju potpisuje Petar Pjer Rajković, dok je za muziku bio zadužen Miroljub Aranđelović Rasinski.

U glumačkoj ekipi su Vladimir Milojević, Sonja Milojević, Ivan Tomaševic, Aneta Tomaševic, Slobodan Petranović, Mladen Ognjanović i drugi.

Lukač, koji na Univerzitetu Jork u Torontu predaje pozorišne nauke, ocenio je u najavi predstave da su „Bubnjevi u noći“ ostavili neizbrisiv trag na nemačko i svetsko pozorište, ali isto tako i na Brehtovu karijeru i potom zaostavštinu.

Povezana vest:  Izdavačka kuća Booka predstavlja izdanje "39 PESAMA"

„Brehtova veličina se ogleda u činjenici da i sada, 90 godina posle nastanka ‘Bubnjeva’, komad zvuči aktuelno, pogotovo u svetlu nedavnih, ali i trenutnih društvenih previranja kako kod nas, tako i u svetu“, dodaje se u saopštenju.