SVETISLAV_BASARA_foto_Stanislav_Milojkovic

Svetislav Basara učesnik književnog programa manifestacije „Borina nedelja“

Obaveštavamo vas se će naš poznati pisac Svetislav Basara učestvovati u ovogodišnjoj književnoj manifestaciji „Borina nedelja“ koja će se održati od 23. do 29. marta u Vranju.

Književni program se sastoji iz dva segmenta: „Pisci u školama“ i „Pisci čitaju“: pisci će se svake večeri družiti sa publikom (Pisci čitaju) u Galeriji Narodnog muzeja, a tokom dana posećivaće škole u Vranju i Vladičinom Hanu u okviru programa „Pisci u školama“.

Prenosimo vam izjavu, odnosno deo intervjua, koji je Svetislav Basara dao za nedeljnik „Vranjske“ povodom dolaska u Vranje. Intervju će biti objavljan u novom broju nedeljnika koji izlazi danas, sa Basarom je razgovarala Valentina Milenković.

Povezana vest:  Zadudžbina „Petar Kočić" objavila knjigu „Montevideo" Dragana Velikića

Valentina Milenković: U svom najnovijem romanu „Početak bune protiv dahijа“ (Dereta, 2010) bavite se razbijanjem velikih mitova vezanih za Prvi i Drugi srpski ustanak, odnosno preispitivanjem istorije. Kako u tom preispitivanju prolazi mit o nacionalnom jedinstvu?

Svetislav Basara: Da počnem od kraja pitanja: insistiranje na nacionalnom jedinstvu zapravo je prikriveni poziv za povratak totalitarizma. To je mučno, a izgleda i nesavladivo nasleđe viševekovne orijentalne despotije. I to je, ujedno, i osnovna ideja romana „Početak bune protiv dahija“. Nije mi bila namera da dekonstruišem istorijske mitove, daleko od toga. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što je to jalov posao. Zvanična istorija, pogotovu na Balkanu, nikada ne uspeva da se uzdigne iznad lažnog mita. Ali, tako je i na drugim mestima. S tim što u kultivisanijim zajednicama postoji osećaj za meru. I – ovo je vrlo važno – za vreme. Kod nas je drugačije: istorijski događaji (autentični ili fiktivni) nikada ne prolaze, nikada zapravo ne postaju istorija, nego se gomilaju i sakupljaju u akumulaciono jezero inercije koje guši svaku autentičnost sadašnjosti i na izvestan način sprečava dolazak budućnosti. Poslednjih deset godina su laboratorijski dokaz takvog stanja.

Povezana vest:  Nova knjiga Jasminke Petrović - 100 LICA STOLICA

Književni program manifestacije „Borina nedelja“ osmišljen je tako da se publici u Vranju predstave aktuelni pisci raznih generacija iz Srbije i susednih zemalja. Bilo nam je važno da pozovemo autore koji pišu o temama koje smatramo bitnim za društvo u kome živimo, kao i da u književni program uključimo srednjoškolce iz Vranja i Vladičinog Hana.

U „Borinoj nedelji“ ove godine učestvovaće domaći pisci Svetislav Basara, Saša Ilić, Sreten Ugričić, Mileta Prodanović i Mirjana Đurđević, Jasna Koteska i Nikola Gelevski iz Skoplja, Nenad Veličković iz Sarajeva i Enes Kurtović iz Sanskog Mosta.

Povezana vest:  Donicetijeva komična opera u nastavku sezone Metropoliten na bis u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center

Vizuelni identitet festivala radi grupa „Škart“, koja će u okviru pratećeg programa premijerno u Srbiji predstaviti svoj projekat „Klackalište – poligon neravnoteže“, izveden na Bijenalu u Veneciji 2010.