fia_logo

FIA zabranjuje upotrebu pomičnih krilaca u Monaku?

Međunarodna federacija autosportova (FIA) razmatra mogućnost zabrane upotrebe pomičnih zadnjih krilaca na Velikoj nagradi Monaka, 29. maja.

Sistem pokretnih krilaca uveden je ove sezone u Formuli 1 kao pomoć pri preticanju. Vozači ga smeju koristiti samo u jednom delu staze koji je unapred određen. Ali, budući da na uskim i krivudavim ulicama Monte Karla nema previše ravnih delova, mnogi su vozači izrazili zabrinutost da bi upotreba pokretnih krilaca mogla doneti više štete nego koristi. Slobodna upotreba krilaca na treninzima i u kvalifikacijama, mogla bi biti itekako opasna budući da bi neki vozači mogli rizikovati kako bi došli do što bolje pozicije na startu, što je u Monte Karlu od veće važnosti nego u drugim trkama.

Povezana vest:  VN Turske, Vetelu poslednji trening

FIA bi zato tokom Velike nagrade Turske (8. maja) trebala da razgovara s ekipama i vozačima i nakon toga doneti konačnu odluku oko korišćenja krilaca u Monaku.

Inače, upravo je upotreba pomičnih krilaca, u kombinaciji s Pirelijevim gumama, donela neuobičajeno veliki broj preticanja na Velikoj nagradi Kine prošlog vikenda.