maskot2011buyuk

MISIJA OKS JEDNA OD NAJBROJNIJIH na XI LETNJEM EYOF-u u TRABZONU

XI letnji Olimpijski festival mladih Evrope (EYOF) održaće se od 24. do 29. jula u Trabzonu u Turskoj.

Na programu XI letnjeg EYOF-a, devojčice i dečaci uzrasta od 14 do 17 godina, takmičiće se u 9 sportova: ATLETICI, BICIKLIZMU, GIMNASTICI, DŽUDOU, KOŠARCI, PLIVANJU, ODBOJCI, RUKOMETU i TENISU. Srbija neće imati svoje predstavnike samo u tenisu.

Misiju Olimpijskog komiteta Srbije činiće 100 sportista i 39 službenih lica, tako da će naš tim biti treći po brojnosti na ovom takmičenju. Velikom broju članova EYOF tima OKS doprinela je činjenica da će nas u Trabzonu predstavjati i 5 ekipa: muška i ženska odbojkaška reprezentacija, muška i ženska košarkaška reprezentacija, kao i muška rukometna reprezentaciju.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Austrija: Pretnje otmicama na olimpijskim igrama u Sočiju

Pripreme sportista sprovode se već od aprila meseca u više turnusa i sa većim brojem sportista od onog koji će putovati u Tursku. Šef misije OKS za Trabzon, Prof. dr Branislav Jevtić obišao je prošlog vikenda na pripremama u Kruševcu plivače i gimnastičare, kao i bicikliste koji jedan deo svojih priprema sprovode na Kopaoniku. „Zadovoljan sam kako teku pripreme naših sportista. Mislim da je jako dobro što su, kada su u pitanju plivanje i gimnastika, u ove pripreme uključeni i sportisti koji su potencijalni učesnici II Olimpijskih igara mladih u Nanjingu 2014.”

Povezana vest:  OI 2016, Margarita Mamun donela Rusiji novo zlato u ritmičkoj gimnastici

Olimpijski komitet Srbije je po prvi put za ovo takmičenje ustanovio nacionalne kriterijume za učešće na Evropskom olimpijskom festivalu mladih. „Važno je da napomenemo i da svi sportisti obavljaju zdravstvene preglede u Republičkom zavodu za sport, a lekar i sportski psiholog iz ove institucije biće deo medicinskog tima koji će voditi računa o članovima tima na EYOF-u u Trabzonu“, rekao je Prof. Jevtić.

Povezana vest:  Ukrajina odustala od ZOI 2022, kandidovaće se za 2026.

Na prethodnih 10 izdanja Evropskog olimpijskiog festivala mladih Evrope, naša zemlja nije učestvovala samo 1993. godine u Falkensvardu u Holandiji, zbog sankcija UN.

Najbolji uspeh Tim OKS je ostvario na prethodnom izdanju EYOF-a, 2009 u Tamperu u Finskoj, kada je naš tim u konačnom plasmanu, prema osvojenim medaljama bio 10., sa 2 zlatne, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje.