maskot2011buyuk

MISIJA OKS JEDNA OD NAJBROJNIJIH na XI LETNJEM EYOF-u u TRABZONU

XI letnji Olimpijski festival mladih Evrope (EYOF) održaće se od 24. do 29. jula u Trabzonu u Turskoj.

Na programu XI letnjeg EYOF-a, devojčice i dečaci uzrasta od 14 do 17 godina, takmičiće se u 9 sportova: ATLETICI, BICIKLIZMU, GIMNASTICI, DŽUDOU, KOŠARCI, PLIVANJU, ODBOJCI, RUKOMETU i TENISU. Srbija neće imati svoje predstavnike samo u tenisu.

Misiju Olimpijskog komiteta Srbije činiće 100 sportista i 39 službenih lica, tako da će naš tim biti treći po brojnosti na ovom takmičenju. Velikom broju članova EYOF tima OKS doprinela je činjenica da će nas u Trabzonu predstavjati i 5 ekipa: muška i ženska odbojkaška reprezentacija, muška i ženska košarkaška reprezentacija, kao i muška rukometna reprezentaciju.

Povezana vest:  OI 2020, Doha predlaže da Olimpijske igre 2020. budu u oktobru

Pripreme sportista sprovode se već od aprila meseca u više turnusa i sa većim brojem sportista od onog koji će putovati u Tursku. Šef misije OKS za Trabzon, Prof. dr Branislav Jevtić obišao je prošlog vikenda na pripremama u Kruševcu plivače i gimnastičare, kao i bicikliste koji jedan deo svojih priprema sprovode na Kopaoniku. „Zadovoljan sam kako teku pripreme naših sportista. Mislim da je jako dobro što su, kada su u pitanju plivanje i gimnastika, u ove pripreme uključeni i sportisti koji su potencijalni učesnici II Olimpijskih igara mladih u Nanjingu 2014.”

Povezana vest:  Kili pohvalio Rusiju za pripreme Zimskih olimpijskih igara

Olimpijski komitet Srbije je po prvi put za ovo takmičenje ustanovio nacionalne kriterijume za učešće na Evropskom olimpijskom festivalu mladih. „Važno je da napomenemo i da svi sportisti obavljaju zdravstvene preglede u Republičkom zavodu za sport, a lekar i sportski psiholog iz ove institucije biće deo medicinskog tima koji će voditi računa o članovima tima na EYOF-u u Trabzonu“, rekao je Prof. Jevtić.

Povezana vest:  TREĆI TAKMIČARSKI DAN NA XI LETNJEM EYOF-u, I ODBOJKAŠICE SRBIJE U POLUFINALU, KOŠARKAŠICE U RAZIGR

Na prethodnih 10 izdanja Evropskog olimpijskiog festivala mladih Evrope, naša zemlja nije učestvovala samo 1993. godine u Falkensvardu u Holandiji, zbog sankcija UN.

Najbolji uspeh Tim OKS je ostvario na prethodnom izdanju EYOF-a, 2009 u Tamperu u Finskoj, kada je naš tim u konačnom plasmanu, prema osvojenim medaljama bio 10., sa 2 zlatne, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje.