curovic_tamara

TAMARA ČUROVIĆ, DEVOJKA KOJA NAJVIŠE VOLI TENISKI ŠAH-MAT (POBEDU)

 

Datum rođenja: 31. oktobar 1994. Beograd

Prebivalište: Beograd

Igra desnom rukom

WTA rang: singl – 727 (500. najbolji rang ostvarila 12. jula 2010)

Visina: 179

Težina: 63

Profesionalac od 2009.

Tamara Čurović, devojka koja se meteorski vinula u profesionalne vode. Kakav uzlet, kakvi rezultati. Jos kao juniorka pokazivala je izuzetan talenat i glad za pobedama. Bila je nezadrživa, puna samopouzdanja i vere da može. Napredovala je u svakom pogledu i veoma brzo skrenula pažnju na veliki potencijal koji je krasio tu plavokosu krhku devojčicu panterskih pokreta i čelične volje. Imala je Tamara i na koga da se ugleda. Iako sportovi nisu ni slični, njena majka, Svetlana Prudnjikova, bivša višestruka šampionka Rusije u šahu, budno motri na svoju mezimicu. Zna majka Svetlana kako da svojoj kćerki usadi želju za pobedom, ali i da Tamara za vreme meča bude maksimalno fokusirana, predvidi potez protivnice, analizira igru rivalke i pronalazi prava i optimalna rešenja.

Povezana vest:  Viktor Troicki u četvrtfinalu Sidneja

Tamara je rano debitovala u FED kup reprezentaciji Srbije. Bila je deo sjajne srpske četvorke koja je u prvom kolu Svetske B grupe 2011. u Novom Sadu savladala reprezentaciju Kanade i ostvarila plasman u plej of za popunu Svetske grupe A.

– To je jedno izuzetno iskustvo i motiv više da unapredim sebe i kao teniserku i kao ličnost.

Da se radi o vanserijskom talentu govori podatak da je mlada Beograđanka bila najmlađa teniserka koja je uspela da uđe u Top 500 na WTA listi najboljih profesionalnih teniserki sveta (12. jul 2010). Na žalost, povreda, koja ju je odvojila od teniskih terena sredinom 2010, i koja je potrajala skoro sedam meseci prekinula je ovu izuzetno talentovanu mladu Srpkinju da napravi još bolje rezultate. Po povratku na teren Tamara je osvojila fjučers u Turskoj u singlu, odigrala i jedno polufinale, dok je u dublu nanizala tri titule.

– Imala sam 7 meseci pauze zbog povrede. Cilj je bio samo da ne ispadnem sa WTA liste, a juniroski rang nisam ni pokušavala da odbranim, a bila sam 11. na svetu sa 15 godina. Nisam očekivala da će povratak biti tako težak. Za turnire u Turskoj spremala sam se sa trenerom Igorom Tomaševićem. Trenutno sam sa reprezentacijom na Letnjem ekipnom evropskom prvenstvu u Češkoj, a uporedo razmišljam sa kim ću da nastavim sezonu, kada je trenerski deo u pitanju. Pre godinu dana imala sam rang 500. na WTA listi i biću iskrena imala sam velika očekivanja, a ove godine sam naučila lekciju, sebi ne stvaram pritisak rang liste jer sam svesna da se sve može srušiti za tren usled povrede i slično. Jedino mi je želja da budem zdrava i da što više napredujem u igri, a time ću napredovati srazmerno i u rangu, jer narednih 11 meseci ne branim ništa od poena. Što se turnira tiče, imam pravo da odigram još pet turnira do svog rođendana, jer imam limit turnira zbog godina i ne mogu unapred da planiram iste – objašnjava mlada srpska nada.

Povezana vest:  WTA NJU HEJVN, Kuznjecova eliminisana na startu

Tamaru su stručnjaci već na samom početku proglasili za tenisko „čudo od deteta“. Rezultati su samo išli u prilog toj konstataciji. Sa 11 godina pokazivala je sve odlike prave teniske zvezde, ali ne po ponašanju, već po igri i rezultatima. Njena uzlazna linija bila je impresivna. Igrajući u konkurenciji do četrnaest godina na turnirima u Evropi igrala je pet finala, osvojila četiri trofeja, iako je igrala sa znatno starijim „koleginicama“. Sa 14 godina imala je tri ITF trofeja i to u konkurenciji igracica koje su imale i po 18 godina.

Povezana vest:  Krunićeva nazadovala tri mesta na WTA listi

Najbolji renking na juniorskoj ITF listi zabelezila je 17. maja 2010. godine kada se našla na 11. poziciji najboljih svetskih teniserki. Veoma rano, krenula je u profi vode. Visoka, plavokosa, naočita devojka ubitačnog forhenda, obečavajuće je startovala. U prošloj godini zabeležila je tri fjučers polufinala i jedno finale (Doboj), a igrala je i u polufinalu u Montpellieru (Francuska) od 25.000 dolara.

Zabeležila je i sjajne rezultate na prvenstvima Evrope, nastupajući za reprezentaciju Srbije.