azerbejdzan_pobednici

EUROSONG 2012

Aktivisti će iskoristiti Evrosong za borbu za ljudska prava

 

Aktivisti u Azerbejdžanu iskoristiće takmičenje za „Pesmu Evrovizije“, koje bi trebalo sledeće godine da se održi u Bakuu, da izvrše pritisak na vlasti kako bi se poboljšalo poštovanje ljudskih prava u toj zemlji, izjavio je danas predstavnik organizacije aktivista. Grupa azerbejdžanskih organizacija lansirala je kampanju „Muzika slobode u neslobodnoj zemlji“, kojom pozivaju vladu da oslobode političke zatvorenike, unaprede slobodu medija i ukinu ograničenja demonstracija pre održavanja Evrosonga, preneo je AFP.

Povezana vest:  Tom Džouns bi voleo da sarađuje sa Lejdi Gagom

-Održavanje jednog takvog takmičenja je prilika da se promeni situacija na bolje – izjavio je AFP-u jedan od organizatora kampanje Anar Mamedli.

Predstavnici kampanje se nadaju da će Evrosong – najvažniji kulturni događaj u zemlji od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, usmeriti pažnju svetske javnosti i na unutrašnju politiku.

-Azerbejdžan treba da se ponaša, ne samo kao domaćin takmičenja, već kao pravi član evropske porodice koji poštuje demokratske vrednosti – navedeno je u izjavi aktivista na „Fejsbuku“.

Povezana vest:  Liam Payne ima novu devojku

Predstavnici vlasti veruju da će manifestacija poboljšati sliku Azerbejdžana, koji je do sada bio poznat kao mahom muslimanska zemlja, izvoznik nafte i gasa u Evropu i zemlja koja je prošla kroz rat i političke nemire nakon raspada Sovjetskog saveza.

Pobedom dua El i Niki na „Pesmi Evrovizije“, u maju, u Dizeldorfu, Azerbejdžan je dobio pravo da naredne godine organizuje takmičenje u Bakuu.

Povezana vest:  Lejdi Gaga ima 10 miliona sledbenika na Twitteru