peta-zena_hening-mankelNovi roman u krimi seriji o inspektoru Valanderu

Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objavila je još jedan roman o inspektoru Valanderu švedskog autora Heninga Mankela – “Peta žena“.

Šesti roman u seriji “Misterije inspektora Valandera” je priča o sadističkom serijskom ubici koji napada bogate udovce, počevši sa penzionisanim trgovcem automobila – ljubiteljem ptica koji piše poeziju i čije je telo pronađeno nakon što su ga delimično pojele vrane.

Povezana vest:  Svečano otvaranje 53. BEMUS-a uz nastup iznenađenja - veliku međunarodnu zvezdu, Nemanju Radulovića!53. izdanje Beogradskih muzičkih svečanosti BEMUS biće otvoreno 1. novembra u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini, koncertom Beogradske filharmonije uz dirigentsko vođstvo Kanađanina, priznatog dirigenta Marka Parizota. Zvezda večeri biće naš međunarodno proslavljeni violinista Nemanja Radulović, koji će obradovati Beograđane svojim ekskluzivnim nastupom! Ranije najavljena pijanistkinja Hatja Bunijatišvili nije u mogućnosti da dođe na otvaranje iz zdravstvenih razloga, jer je pozitivna na virus Korona, uz veliko žaljenje umetnice i celog tima BEMUS-a. Njen potencijalni nastup će biti naknadno objavljen kada se budu stvorili odgovarajući uslovi. Ulaznice za otvaranje BEMUS-a mogu se nabaviti na blagajni Kolarca, a povraćaj ulaznica usled izmene izvođača moguć je na blagajni Kolarca od ponedeljka, 8. novembra.

Na meti ubice potom je vlasnik cvećare, koga je mučio glađu i zadavio u šumu.

Inspektor Kurt Valander ubrzo otkriva da su žene obe žrtve misteriozno nestale pre nekoliko godina i kada se treća žrtva pojavi udavljen u jezeru, on kreće u potragu za osvetnikom koji bi mogao da bude ženskog pola.

Kao crvena nit, kroz ovu kao i kroz druge knjige serije provlači se i pitanje “šta je pošlo naopako u švedskom društvu“.

Povezana vest:  Glumac Velimir Bata Živojinović imao moždani udar

Dobri zapleti i uverljivi likovi čine i ovaj roman uzbudljivim štivom za ljubitelje trilera.

Krimi romani o inspektoru Valanderu prodati su u više od 25 miliona primeraka i prevedeni su na preko 40 jezika.

Prema ovim romanima snimljeni su TV filmovi u Švedskoj kao i Bi-Bi-Sijeva serija “Valander”, gde glavnu ulogu tumači Kenet Brana.

Mankel je, osim krimi romana, autor knjiga za decu, levičar, aktivista i dramaturg, ali je napoznatiji po romanima o inspektoru Valanderu – osobenjaku sa lošom frizurom, malo bliskih prijatelja, ljubitelju dobre kapljice i brze hrane, koji ponekad ima problema sa kontrolisanjem besa i često lično doživljava slučajeve na kojima radi.

Povezana vest:  Napisale zajedno roman, a prvi put se srele na promociji