roman_polanski3

Polanski dobio nagradu za životno delo u Cirihu

Oskarovcu Romanu Polanskom danas je uručena nagrada za životno delo filmskog festivala u Cirihu, koju nije mogao da primi pre dve godine zbog hapšenja pod optužbom da je seksualno napastvovao maloletnicu.

Reditelj se pojavio na ceremoniji dodele nagrada u crnom odelu i beloj košulji, obožavaoci su mu dugo aplaudirali, a neki od njih su čak i zaplakali.

Polanski je dao i nekoliko autograma, pre nego što je pozirao pred stotinama fotoreportera, preneo je AFP.

Povezana vest:  Nagrada „Aleksandar Lifka” za mađarsku rediteljku Ildiko Enjedi

Slavni reditelj se po dolasku nije obratio medijima, ali je, po podizanju nagrade, publici rekao da je ovo za njega „čudna godišnjica“, misleći na datum hapšenja 2009. godine.

-To nije bio samo udarac za mene, već i za moju porodicu i festival sam – rekao je on i dodao da je „bolje ikad nego nikad“ podići dostignuće za životno delo.

-Hvala svim ljudima koji su me podržali tokom ovih teških meseci. Volim da dolazim u Švajcarsku i srećan sam što sam ovde – rekao je Polanski.

Povezana vest:  NIKOLA RAKOČEVIĆ GLAVNI JUNAK VIDEO IGRICE?

Polanski je 27. septembra 2009. godine uhapšen po sletanju na aerodrom u Cirihu, dok je putovao na filmski festival. Borio se protiv zahteva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje i naposletku uspeo da ubedi Bern da bude pušten na slobodu 10 meseci posle hapšenja.

Francusko – poljski režiser omamio je tada maloletnu Samantu Gajmer šampanjcem i lekovima tokom foto sešna 1977. godine u kući holivudskog glumca Džeka Nikolsona i posle toga imao seks sa njom uprkos protestima devojke.

Povezana vest:  Helen Miren dobila zvezdu na Stazi slavnih

Reditelj je najpre optužen po šest tačka, uključujući silovanje i sodomiju. Optužnica je ranije ublažena na nezakonito stupanje u seksualni odnos.

Polanski je nakon toga proveo 42 dana u visokoobezbeđenom zatvoru u SAD, gde je bio pod psihijatrijskim nadzorom, a potom je napustio zemlju.

Polanski je pobegao iz SAD posle niza vrlo uspešnih filmova poput „Rozmarine bebe“ i „Čajnatauna“.

On je 2002. godine dobio Oskara za film „Pijanista“, ali nije podigao nagradu zbog statusa izbeglice.