Svetomir_Djukic23. februar 100. rođendan Olimpijskog komiteta Srbije

 

23. februara 1910. godine, na inicijativu mladih srpskih oficira, koje je predvodio general Svetomir Đukić, u prostorijama lista “Novo vreme”, na četvrtom spratu beogradskog hotela “Moskva”, osnovan je Srpski olimpijski klub.

Pre tačno 100 godina Olimpijska ideja krenula je da se širi našom zemljom. Olimpijski komitet Kraljevine Srbije primljen je u članstvo MOK na kongresu u Stokholmu 1912., a general Svetomir Đukić, osnivač našeg olimpijskog pokreta, tada je postao član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U istoriji Olimpizma, nacionalni Olimpijski komitet Srbije zabeležen je kao 18. formirani od 205 koliko danas broji Olimpijska porodica. Od prvog nastupa na Igrama u Stokholmu 1912. OKS je slao svoje misije na sve Letnje i skoro sve Zimske olimpijske igre, a naši olimpijci su vrhunskim sportskim ostvarenjima ostavili dubok trag u olimpijskoj istoriji i doprineli popularizaciji Olimpijskog pokreta i Olimpijskih igara. OKS je dao šest članova MOK i 17 nosilaca Olimpijskog ordena, najvišeg priznanja MOK. Kroz svoju 100 godina dugu istoriju, OKS je izgradio ugled i reputaciju u Olimpijskoj porodici.

Povezana vest:  KUGLANJE, SPC Vojvodina osvojila bodove protiv Singidunuma

U hotelu Moskva svake godine 23. februara, tradicionalno se polaže venac na spomen ploču i tom prilikom se organizuje proslava rođendana Olimpijskog komiteta Srbije. Ove godine ova manifestacija održana je 1. februara jer rođendan OKS pada u periodu održavanja Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru. Olimpijski komitet Srbije će svoj veliki jubilej obeležiti nizom sportskih i kulturnih manifestacija tokom čitave godine. Centralna proslava održaće se krajem novembra kada će povodom 39. Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta, Beograd posetiti čelnici MOK, predstavnici svih nacionalnih Olimpijskih komiteta Evrope i drugi članovi Olimpijske porodice.

Povezana vest:  Udovičić: Veća ulaganja u sportsku infrastrukturu na KiM

100. rođendan, za Olimpijski komitet Srbije, prvi je broj 100 koji će obeležiti ovaj Olimpijski ciklus. Na Igrama u Londonu OKS će proslaviti 100 godina od svog prvog učešća na Igrama u Stokholmu 1912. a s obzirom da je u ovom trenutku broj osvojenih medalja naših sportista 98, nadamo se da će OKS proslaviti i 100. medalju.

Povezana vest:  Karakašević izborio vizu za Rio

Sutra, na dan 100. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, đacima će biti pročitan tekst o istoriji Olimpijskog komiteta Srbije. Želja Olimpijskog komiteta je da i ovim putem ideju Olimpizma približi mladima za koje se nada da će u budućnosti biti promoteri Olimpijskog pokreta.