NORMA

Opera „Norma“ 4. aprila u bioskopu „CIneplexx“
 
Norma je galska prvosveštenica, od čijeg proročanstva zavisi da li će Gali krenuti u oslobodilački rat protiv Rimljana, koji su ih držali pod okupacijom. Međutim, dok se koleba između ljubavi prema narodu i ljubavi  prema neprijateljskom prokonzulu Polionu, njenu odluku poremetiće saznanje da je njen voljeni Polion zaljubljen u mladu sveštenicu Adalđizu.  Razočarana i besna Norma želi da ubije njeno i Polionovo dvoje dece, ali ipak majčinska ljubav je jača. Nakon velike unutarnje borbe, Norma donosi i važnu odluku: da Galija mora u napad na Rim. U tom trenutku, galski vojnici dovode zarobljenog Rimljanina Poliona, a Norma izražava želju da mu ona presudi.
 
O operi
Bolonjski Teatro komunale postavio je i godinama izvodi Belinijevu „Normu“, koja kod nas nije izvođena više od 3 decenije.
Ovu operu o galskoj sveštenici Belini je napisao sa svega 30 godina. Danas se smatra vrhunskim dostignućem  „bel canto“  tradicije. Normu mora da  peva sopran izuzetne fleksibilnosti, dramske snage, raspona i veštine u izvođenju „bel canto“ bravura. U ovoj operi je poznata arija „Casta diva“, Normina nežna i zanosna molitva boginji Irminsul, koju je svojevremeno izvodila operska legenda Marija Kalas. Danas je Danijela Desi neprikosnovena kao Norma.
 
NORMA, Vinćenco Belini
4. april u 19 časova
Teatro komunale, Bolonja
Teatar: Teatro Comunale di Bologna
Kompozitor: Vincenzo Bellini
Libreto: Felice Romani
Dirigent: Evelino Pidò
Reditelj:  Federico Tiezzi
Uloge: Daniela Dessì, Fabio Armiliato, Kate Aldrich, Rafal Siwek, Marie Luce Erard, AntonelloCeron
Jezik: Italjanski sa engleskom titlovima
Trajanje: 159 min, 2 čina (I – 87 min, II – 72 min)

 

Povezana vest:  Fantastični popusti na Vulkanovom sajmu knjiga