spanija_slavlje_vilja_cavi_pike_ramos

EURO 2012

Španija brani evropski tron

 

Kada sudija Karlos Velasko Karbaljo večeras u Varšavi označi početak meča Poljska – Grčka, to će ujedno biti i „pucanj“ za najbolje evropske selekcije da krenu u poteru za šampionom Starog kontinenta, Španijom. Prošle su četiri godine od finala prethodnog EP, kada je Fernando Tores golom Nemačkoj doneo trofej „crvenoj furiji“ i najavio dominaciju Španije kontinentalnim i svetskim fudbalom.

„Furija“ će i na ovogodišnjem turniru u Poljskoj i Ukrajini biti jedan od glavnih favorita za osvajanje titule, iako će biti oslabljena neigranjem povređenih Davida Vilje i Karlosa Pujola, koji su izuzetno važni „šrafovi“ u timu Visentea del Boskea. Težak zadatak će, međutim, imati Španci da prođu C grupu, jer su im rivali Italija, Hrvatska i Republika Irska. Italijani su u kvalifikacijama prilično lako odradili posao, ali ih poslednjih nedelja potresa nova afera oko nameštanja mečeva u Seriji A.

Povezana vest:  LIGA EVROPA, Falkao svestan istorije, ali ga zanima samo pobeda

Doduše, poslednji put kada se desila slična stvar, 2006. godine, Azuri su se okitili titulom svetskog šampiona. Kao i na nekim prethodnim šampionatima, Hrvati će važiti za ekipu koja može da iznenadi i zabeleži visok plasman, dok se Irci vraćaju na veliku scenu prvi put posle Mundijala 2002. godine.

Odmah uz rame Španiji, kada su u pitanju glavni favoriti, biće selekcija Nemačke, čini se jedini tim koji je u prethodne četiri godine koliko – toliko uspevao da parira „tika-taka“ igri Del Boskeovih pulena.

Glavnu osovinu „pancera“ činiće Bastijan Švajnštajger, Mesut Ozil, Lukas Podolski i Mario Gomez, ali će Nemci u grupi imati još teži posao od Španaca. Rivali ekipe koju sa klupe predvodi Joakim Lev u Grupi B biće Holandija, Portugal i Danska. Holanđani, vicešampioni sveta iz 2010. godine, predvođeni Veslijem Snajderom, Rafaelom van der Vartom i Robinom Van Persijem pokušaće da se trijumfom u Poljskoj i Ukrajini svrstaju među fudbalske heroje svoje zemlje i ponove uspeh koji su 1988. godine ostvarili Marko van Basten i drugovi.

Povezana vest:  Inijesta se oporavio od povrede mišića

Račune će pokušati da im pomrsi Portugalija, predvođens jednim od dva najbolja igrača sveta trenutno, Kristijanom Ronaldom. Portugalci tradiocionalno ne uspevaju da opravdaju ulogu favorita „na papiru“, a ne bi bilo čudno ni da Danska napravi iznenađenje.

Jedan od domaćina EP, selekcija Poljske, važi za blagog favorita u A grupi, pogotovo jer je predvodi sjajni trio Borusije Dortmund – Levandovski, Blaščikovski i Pišek. Očekuje se i da se Rusija ozbiljno bori za plasman u četvrtfinale EP, dok Grčka i Češka važe za autsajdere, koji ipak niko ne sme da potceni.

Povezana vest:  Dešam novi selektor Francuske

Drugi domaćin EP, reprezentacija Ukrajine, moraće u D grupi da se bori sa „teškašima“ Francuskom i Engleskom, kao i sa nezgodnom Švedskom čiju igru nosi lucidni, ali često nepredvidivi Zlatan Ibrahimović.

Predvođena selektorom Loranom Blanom, Francuska čini se, igra ponovo onako kako dolikuje nekadašnjem svetskom i evropskom šampionu, dok će Engleska biti ozbiljno hendikepirana zbog suspenzije Vejna Runija u prva dva meča, kao i povreda Frenka Lamparda i Gerija Kejhila.

Šampionat Evrope biće otvoren večeras u 18 sati u Varšavi utakmicom Poljska – Grčka, a u drugom meču A grupe sastaju se Rusija i Češka u Vroclavu. Mečevi EP igraće se još u Gdanjsku, Poznanju, Donjecku, Harkovu, Ljvovu, a finalna utakmica igra se 2. jula u Kijevu.