spanija_slavlje_vilja_cavi_pike_ramos

EURO 2012

Španija brani evropski tron

 

Kada sudija Karlos Velasko Karbaljo večeras u Varšavi označi početak meča Poljska – Grčka, to će ujedno biti i „pucanj“ za najbolje evropske selekcije da krenu u poteru za šampionom Starog kontinenta, Španijom. Prošle su četiri godine od finala prethodnog EP, kada je Fernando Tores golom Nemačkoj doneo trofej „crvenoj furiji“ i najavio dominaciju Španije kontinentalnim i svetskim fudbalom.

„Furija“ će i na ovogodišnjem turniru u Poljskoj i Ukrajini biti jedan od glavnih favorita za osvajanje titule, iako će biti oslabljena neigranjem povređenih Davida Vilje i Karlosa Pujola, koji su izuzetno važni „šrafovi“ u timu Visentea del Boskea. Težak zadatak će, međutim, imati Španci da prođu C grupu, jer su im rivali Italija, Hrvatska i Republika Irska. Italijani su u kvalifikacijama prilično lako odradili posao, ali ih poslednjih nedelja potresa nova afera oko nameštanja mečeva u Seriji A.

Povezana vest:  FIFA zaradila prošle godine 72 miliona dolara

Doduše, poslednji put kada se desila slična stvar, 2006. godine, Azuri su se okitili titulom svetskog šampiona. Kao i na nekim prethodnim šampionatima, Hrvati će važiti za ekipu koja može da iznenadi i zabeleži visok plasman, dok se Irci vraćaju na veliku scenu prvi put posle Mundijala 2002. godine.

Odmah uz rame Španiji, kada su u pitanju glavni favoriti, biće selekcija Nemačke, čini se jedini tim koji je u prethodne četiri godine koliko – toliko uspevao da parira „tika-taka“ igri Del Boskeovih pulena.

Glavnu osovinu „pancera“ činiće Bastijan Švajnštajger, Mesut Ozil, Lukas Podolski i Mario Gomez, ali će Nemci u grupi imati još teži posao od Španaca. Rivali ekipe koju sa klupe predvodi Joakim Lev u Grupi B biće Holandija, Portugal i Danska. Holanđani, vicešampioni sveta iz 2010. godine, predvođeni Veslijem Snajderom, Rafaelom van der Vartom i Robinom Van Persijem pokušaće da se trijumfom u Poljskoj i Ukrajini svrstaju među fudbalske heroje svoje zemlje i ponove uspeh koji su 1988. godine ostvarili Marko van Basten i drugovi.

Povezana vest:  Sa Pinto: Nije realno da sad pričamo o tituli

Račune će pokušati da im pomrsi Portugalija, predvođens jednim od dva najbolja igrača sveta trenutno, Kristijanom Ronaldom. Portugalci tradiocionalno ne uspevaju da opravdaju ulogu favorita „na papiru“, a ne bi bilo čudno ni da Danska napravi iznenađenje.

Jedan od domaćina EP, selekcija Poljske, važi za blagog favorita u A grupi, pogotovo jer je predvodi sjajni trio Borusije Dortmund – Levandovski, Blaščikovski i Pišek. Očekuje se i da se Rusija ozbiljno bori za plasman u četvrtfinale EP, dok Grčka i Češka važe za autsajdere, koji ipak niko ne sme da potceni.

Povezana vest:  Lacio siguran, D'Ambrosio za pobedu Intera

Drugi domaćin EP, reprezentacija Ukrajine, moraće u D grupi da se bori sa „teškašima“ Francuskom i Engleskom, kao i sa nezgodnom Švedskom čiju igru nosi lucidni, ali često nepredvidivi Zlatan Ibrahimović.

Predvođena selektorom Loranom Blanom, Francuska čini se, igra ponovo onako kako dolikuje nekadašnjem svetskom i evropskom šampionu, dok će Engleska biti ozbiljno hendikepirana zbog suspenzije Vejna Runija u prva dva meča, kao i povreda Frenka Lamparda i Gerija Kejhila.

Šampionat Evrope biće otvoren večeras u 18 sati u Varšavi utakmicom Poljska – Grčka, a u drugom meču A grupe sastaju se Rusija i Češka u Vroclavu. Mečevi EP igraće se još u Gdanjsku, Poznanju, Donjecku, Harkovu, Ljvovu, a finalna utakmica igra se 2. jula u Kijevu.