Ustanicka_ulica_3

Pobednik 41. Sofesta film „Ustanička ulica“

Za najbolji film 41. festivala Sofest žiri je proglasio „Ustaničku ulicu“ reditelja Miroslava Terzića u produkciji kuće „Filmkombajn“ Gordana Kičića.

Nagradu za režiju dobila je Maja Miloš, za scenario Miroslav Momčilović, a za glumu Aleksandar Berček i Hristina Popović.

Proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Centru za kulturu u Sopotu završen festival na kojem je od 2. jula učestvovalo 12 domaćih dugometražnih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Velika statueta Sofest za najbolji film i novčani iznos od 400.000 dinara dodeljeni su većinom glasova.

Povezana vest:  Ko će dobiti Oskara?

Žiri je obrazložio da je „Ustanička ulica“ izuzetan film koji se bavi preispitivanjem traumatične prošlosti i ratnih zločina na zavidnom profesionalnom nivou i uz visoku vizuelnu kulturu.

Debitantkinja Maja Miloš dobila je za svoj „Klip“ nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 300.000 dinara, takođe većinom glasova.

„Odličan rediteljski pristup problemima i shvatanjima vrednosti mlade generacije, dezorijentisane u savremenom tranzicionom periodu. Vešto korišćenje različitih rediteljskih postupaka i tehnologija doprinose autentičnosti likova“, ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji scenario jednoglasno je pripala Momčiloviću, koji je za film „Smrt čoveka na Balkanu“ dobio statuetu Sofest i 200.000 dinara.

Povezana vest:  Venčanica iz filma "Sumrak: Praskozorje" dogodine u prodaji

„Scenario ovog filma doprinosi razmatranju satirične slike našeg društva kroz likove sa kojima mnogi mogu da se poistovete“, ocenio je žiri.

„Smrt čoveka na Balkanu“ je i najbolji film po oceni publike, te je reditelju Momčiloviću pripala statueta Sloboda, uz 100.000 dinara.

Glumačke nagrade (statuete Sofest i 150.000 dinara) jednoglasno su dobili Aleksandar Berček i Hristina Popović.

U filmu „Šešir profesora Koste Vujića“ Berček je „svedenim postupcima izražajno oslikao lik dobroćudnog osobenjaka iz 19. veka i profesora generacije najuspešnijih uglednika našeg društva“, dok u „Paradi“ Hristina Popović „hoda po ivici preterane i verovatne glume, a ipak komično i dopadljivo stvara lik koji nas svojom lucidnošću kupuje“.

Povezana vest:  Džejms Kameron istraživač ''Nacionalne geografije'

Nagrađeni su i scenograf Ivan Denić i kostimograf Jelena Ðorđević, oboje za rekonstrukciju epohe u filmu „Doktor Rej i đavoli“, snimatelj Miladin Čolaković i kompozitor Ivan Brkljačić za rad na filmu „Ustanička ulica“, kao i montažer Petar Marković za „Paradu“.

U ovim kategorijama dodeljuju se statuete Sofest i po 50.000 dinara.

Stručni žiri radio je u sastavu Biljana Maksić, Aleksandra Balmazović, Radenko Ranković, Miloš Spasojević i Nikola Ležaić.