Ustanicka_ulica_3

Pobednik 41. Sofesta film „Ustanička ulica“

Za najbolji film 41. festivala Sofest žiri je proglasio „Ustaničku ulicu“ reditelja Miroslava Terzića u produkciji kuće „Filmkombajn“ Gordana Kičića.

Nagradu za režiju dobila je Maja Miloš, za scenario Miroslav Momčilović, a za glumu Aleksandar Berček i Hristina Popović.

Proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Centru za kulturu u Sopotu završen festival na kojem je od 2. jula učestvovalo 12 domaćih dugometražnih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Velika statueta Sofest za najbolji film i novčani iznos od 400.000 dinara dodeljeni su većinom glasova.

Povezana vest:  Travolta posetio udovicu Džona Gotija

Žiri je obrazložio da je „Ustanička ulica“ izuzetan film koji se bavi preispitivanjem traumatične prošlosti i ratnih zločina na zavidnom profesionalnom nivou i uz visoku vizuelnu kulturu.

Debitantkinja Maja Miloš dobila je za svoj „Klip“ nagradu za najbolju režiju, koju čine statueta Sofest i novčani iznos od 300.000 dinara, takođe većinom glasova.

„Odličan rediteljski pristup problemima i shvatanjima vrednosti mlade generacije, dezorijentisane u savremenom tranzicionom periodu. Vešto korišćenje različitih rediteljskih postupaka i tehnologija doprinose autentičnosti likova“, ističe se u obrazloženju.

Nagrada za najbolji scenario jednoglasno je pripala Momčiloviću, koji je za film „Smrt čoveka na Balkanu“ dobio statuetu Sofest i 200.000 dinara.

Povezana vest:  Danas počinje 17. Sarajevo film festival

„Scenario ovog filma doprinosi razmatranju satirične slike našeg društva kroz likove sa kojima mnogi mogu da se poistovete“, ocenio je žiri.

„Smrt čoveka na Balkanu“ je i najbolji film po oceni publike, te je reditelju Momčiloviću pripala statueta Sloboda, uz 100.000 dinara.

Glumačke nagrade (statuete Sofest i 150.000 dinara) jednoglasno su dobili Aleksandar Berček i Hristina Popović.

U filmu „Šešir profesora Koste Vujića“ Berček je „svedenim postupcima izražajno oslikao lik dobroćudnog osobenjaka iz 19. veka i profesora generacije najuspešnijih uglednika našeg društva“, dok u „Paradi“ Hristina Popović „hoda po ivici preterane i verovatne glume, a ipak komično i dopadljivo stvara lik koji nas svojom lucidnošću kupuje“.

Povezana vest:  Film "Dolazak" u bioskopima krajem godine

Nagrađeni su i scenograf Ivan Denić i kostimograf Jelena Ðorđević, oboje za rekonstrukciju epohe u filmu „Doktor Rej i đavoli“, snimatelj Miladin Čolaković i kompozitor Ivan Brkljačić za rad na filmu „Ustanička ulica“, kao i montažer Petar Marković za „Paradu“.

U ovim kategorijama dodeljuju se statuete Sofest i po 50.000 dinara.

Stručni žiri radio je u sastavu Biljana Maksić, Aleksandra Balmazović, Radenko Ranković, Miloš Spasojević i Nikola Ležaić.