doping

Kineski lekar: Doping je bio normalna stvar

 

Bivši šef kineskog olimpijskog lekarskog tima Čen Žangao rekao je danas da su krajem prošlog veka sportisti u svim najvećim zemljama redovno koristili doping sredstva. On je naveo da zna kako su tokom 80-tih i 90-tih godina i sportisti iz SAD, Francuske i Rusije bili dopingovani.

Žangao je bio šef tima na igrama od 1984. do 1992. godine (Los Anđeles, Seul i Barselona).

Povezana vest:  PRVA MEDALJA ZA SRBIJU U ĐERU DŽUDOKA ANA BJELIĆ BRONZNA U KATEGORIJI -40KG

Priznao je da je u tom periodu više od 50 kineskih sportista bilo podvrgnuto raznim hormonskim testiranjima, dopingu i uzimanju steroida.

-Prvo smo pokušali sa hormonima, ali to nije imalo nikakvog efekta. Dodavali smo i hemoglobin sportistima – rekao je Žangao medijima u Australiji, gde se trenutno nalazi.

Sličnu izjavu juče je dao i Žangaov kolega, Su Jinksijan, bivši šef kineske reprezentacije u gimnastici.

Povezana vest:  MOK traži objašnjenje od Tarpiščeva

-Svi su tada koristili slične metode, i Amerikanci i Sovjeti i Francuzi. Zašto onda svi osuđuju samo Kinu – zapitao se Žangao.

On je dodao i da su pojedini „eksperti“ iz inostranstva krivi za dopingovanje kineskih sportista. Oni su, navodno, lagali sportiste o efektima dopinga i na taj način ih motivisali da koriste što više takvih sredstava.

-Ipak je ključ svega u treningu, a dopingovanje vam ne garantuje dobar rezultat, čak ni u SAD – poručio je kineski lekar.

Povezana vest:  Predstavljen Olimpijski tim Srbije za ZOI u Pjongčangu

Prema njegovim rečima, krajem prošlog veka više su se koristili steroidi od hormona rasta, pošto su bili jeftiniji. Zvaničnici Olimpijskog komiteta Kine nekoliko puta su ponovili da niko od sportista iz te zemlje nije koristio doping sredstva još od 1994. godine, kada su plivači osvojili čak 12 zlatnih medalja na Svetskom prvenstvu.