Za zene u nauci logo

Treći ciklus programa nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“
 
Mlade žene koje se u Srbiji bave naučnoistraživačkim radom u oblasti prirodnih nauka mogu da konkurišu za nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa “Za žene u nauci”. Konkurs je otvoren od 15. septembra do 15. novembra 2012. godine, a u sklopu novog ciklusa ovog programa biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.
Stipendije su namenjene mladim ženama istraživačima, koje imaju do 35 godina, trenutno su na doktorskim studijama ili su ih već završile, i imaju za cilj dalje naučno i profesionalno usavršavanje. Detaljne informacije o tome kako se prijaviti, uključujući prijavni formular i opšta pravila konkursa, moguće je naći na internet adresi www.zeneunauci.co.rs
Program nacionalnih stipendija, deo je velikog globalnog programa L’Oréal – UNESCO „Za žene u nauci“, i osmišljen je kao doprinos mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Trenutno postoji u više od 60 zemalja širom sveta, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESKO i kompanije L’Oréal Balkan.
Stipendije koje se dodeljuju svake godine predstavljaju vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji. Učešćem u ovom programu mladim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj naučnoj zajednici.
Odluku o dobitnicama doneće stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i predstavnika partnera na projektu, a stipendistkinje će proglašene na svečanoj ceremoniji koja će 2013. godine biti održana u Beogradu.

 

Povezana vest:  Beograd po ugledu na svetske prestonice - ponuda za novu fitnes generaciju