vlade_divac_hayat_oks

Divac kandidat za predsednika OKS i u ciklusu Rio 2016

 

Aktuelni predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac neće imati protivkandidata za tu funkciju u narednom olimpijskom ciklusu, saopštio je nacionalni olimpijski komitet. Predsedništvo OKS zakazalo je danas Izbornu Skupštine za 7. novembar i utvrdilo liste kandidata za organe Olimpijskog komiteta u ciklusu Rio 2016, a na izbornoj sednici članovi Skupštine glasaće za predsednika i članove Izvršnog i Nadzornog odbora.

Za deset članova IO OKS kandidovano je 15 predstavnika nacionalnih saveza olimpijskih sportova: predsednik Ragbi saveza Srbije Dragan Vuksanović, predsednik Biciklističkog saveza Srbije Dragan Dostanić, predsednik Bijatlon saveza Srbije Milivoje Ilić, predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović, predsednik Stonoteniskog saveza Srbije Zoran Kalinić, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković, predsednik Rukometnog saveza Srbije Velimir Marjanović, predsednik Udruženja za medicinu sporta Srbije Zdeslav Milinković, predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije Nenad Petković, predsednik PlivaČkog saveza Srbije Radosav Dragan, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović, predsednik Bob saveza Srbije Boris Stojnić, predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov i generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije Zoran Ćendić.

Povezana vest:  Stjuart Pirs selektor britanskog olimpijskog tima

Za tri člana Nadzornog odbora kandidovano je devet predstavnika saveza: Svetislav Vukmirica (Džudo savez Srbije), Dušan Vulević (Atletski savez Srbije) Slobodan Đenadić (Kajakaški savez Srbije) Miljkan Karličić (Sportski savez Srbije), Aleksandar Matković (Stonoteniski savez Srbije), Borislav Perović (Rukometni savez Srbije), Marjan Rnić (Fudbalski savez Srbije), Petar Rokvić (Biciklistički savez Srbije) i Marko Stefanović (Vaterpolo savez Srbije).

Generalni sekretar OKS Đorđe Višacki predstavio je izveštaj o radu OKS u ciklusu London 2012. koji obuhvata kompletne programe OKS, programe Olimpijske solidarnosti, sva međunarodna takmičenja, kao i marketinške i ostale aktivnoasti realizovane u periodu 2009 – 2012. Predsedništvo je prihvatilo ovaj izveštaj i uputilo ga Skup?tini OKS na konačno usvajanje.

Povezana vest:  Kandidati za domaćina OI 2020. predali kandidature

Predsednik Komisije za Programska pitanja Nebojša Ilić informisao je Predsedništvo o zaključcima sa poslednjeg sastanka Komisije, a Predsedništvo je usvojilo stručni izveštaj za London 2012.

Ocenjeno je da su Olimpijske igre u Londonu bile uspešne za Tim Srbije imajući u vidu napredak u broju osvojenih medalja (1 zlatna, 1 srebrna, 2 bronzane) i posebno veći broj ostvarenih plasmana u prvih 10 (tri četvrta mesta, dva šesta, tri sedma, jedno deveto, pet desetih i još dva plasmana u četvrtfinala teniskog turnira), kao i veći broj kvalifikovanih sportista za OI London.

Povezana vest:  Bojan Milinković četvrti u kajaku jednosedu na OI ua mlade

Predsedništvo OKS je usvojilo konačnu brojčanu prijavu za 11. zimski EYOF koji će biti održan od 17. do 22. februara 2013. u Brašovu (Rumunija). Srbija će na ovom takmičenju imati šest sportista i četiri službena lica, u ukupno tri sporta (alpsko skijanje, biatlon, snoubord).

Predsednik Sportske komisije OKS Nikola Kuljača infomisao je Predsedništvo o temama razmatranim na sastanku šefova misija za Mediteranske igre Mersin 2013. On je preneo da se izgradnja i adaptacija objekata realizuje prema predviđenom planu, da će sportisti biti smešteni na više lokacija, što ae predstavljati svojevrsni izazov za organizaciju misije.

Kuljača je skrenuo pažnju da će broj službenih lica u misijama nacionalnih olimpijskih komiteta sa 55 biti smanjen na 33 posto u odnosu na prijavljeni broj sportista.