Karate

Dame Štarka vladaju Srbijom

 

 

strikaDavne 1981. beogradska grupa Riblja čorba je objavila album „Mrtva priroda“ na koje se, između ostalog, našla i pesma „Na zapadu ništa novo“. Veliki hit beogradskog rok benda mogli da parafraziramo „U ženskom karateu ništa novo“. Posle još jedne Premijer lige titula šampiona Srbije nije promenila vlasnika. I dalje stanuje na adresi Soko Štarka.

– Ovo je sedma titula šampiona države u nizu za Soko Štark, i ovaj je osvojena bez poraza. Pehar pobednika Premijer lige još jedna je potvrda da se u našem klubu izuzetno kvalitetno radi, i da taj rad daje rezultate. Podsetiću da smo godinama neprikosnoveni na domaćoj sceni u Premijer ligi i Kupu Srbije, ali i na međunarodnoj gde takmičarke Soko Štarka beleže dobre rezultate u dresu reprezentacije – počeo je priču Miodrag Zečević, trenera Soko Štarka.

Kakav je kvalitet Premijer lige Srbije i kakva je bila konkurencija ove sezone?

Povezana vest:  TEKVONDO, Gladović bez medalje na SP, sutra se za odličja bore Tijana Bogdanović Damir Fejzić

Ove godine je primećeno buđenje regiona Centralna Srbija. Oduvek je bilo timova iz Vojvodine, kao što su Dijamant, Naftagas koji su beležili dobre rezultate, a ove godine su se pojavili Niš i Užice. Nišlijke su na kraju takmičenja bile treće. To je pokazatelj da se ženski karate budi i u ovom regionu i to je dobro za sve nas. Uz to, kvalitet je pokazala i ekipa  Zadrugara koja je vicešampion. Dobro je kad ima više kvalitetnih klubova jer što nam je Liga jača i naše takmičarke su spremnije. Kako za domaću, tako i za međunarodnu scenu. Kada je sam kvalitet u pitanju, Liga je ove sezone kvalitetnija, ali je razlika u kvalitetu i dalje na strani Soko Štarka. Najiskrenije, nismo se nešto posebno ni pripremali za Premijer ligu. Za devojke je u takmičarskom smislu najbitnija naredna godina, posebno kraj sezone i Šampionat sveta u Beogradu. Zato sada i nismo mnogo forsirali, ideja je bila da u Premijer ligi šansu dobiju mlađe takmičarke, a da one iskusnije malo odmore. Donekle smo i ispoštovali tu ideju.

Povezana vest:  Kukolj: Presrećan sam, ali ne i iznenađen

Iako je Soko Štark godinama neprikosnoven na domaćoj sceni kada je ženski karate u pitanju, ti dobri rezultati, na žalost, nisu adekvatno ispraćeni od strane nadležnih institucija:

–  Soko Štark je rezultatski ubedljivo najbolji klub u Beogradu kada je karate u pitanju. Na žalost to nema odjeka u Gradskom sekretarijatu za omladinu i sport. Od nadležne institucije nema konkretne pomoći kojom bi naš klub uspeo da zadrži visoke pozicije koje ima. Kada govorimo o domaćoj sceni, Soko Štark je sedam godina u nizu osvajač svih pehara, i prvenstva i Kupa. Na međunarodnoj sceni, u poslednjih 10 godina seniorske medalje u borbama na Evropskim i Svetskim šampionatima osvojili su članovi našeg kluba. Soko Štark je bio prvi klupski šampion Evrope u novoj Jugoslaviji, a naš takmičar je doneo prvu pojedinačnu medalju na Evropskom prvenstvu posle raspada zemlje. Imamo tradiciju, rezultate koji moraju da se poštuju. U izboru Olimpijskog komiteta Soko Štark je dve godine za redom bio najbolji klub. To nije mala stvar. Zna se kakva je konkurencija. Retko koji klub je uspeo da zadrži takav kontinuitet, da ostvari rezultate koje je Soko Štark napravio. Na žalost, ti dobri rezultati nisu ispraćeni na pravi način. Zna se da klubovima ne treba mnogo. Rešenje pitanja sale za trening je već ogromna pomoć. Nadamo se da će se stvari uskoro promeniti na bolje jer mislim da je svima u interesu da imamo jake sportske klubove koji će biti zvezde vodilje drugima kako se stvaraju šampioni – zaključio je Miodrag Zečević.

Povezana vest:  TEKVONDO, Srbija opet najbolja na još jednom G1 turniru