Poslednji srpski rvač u grčko rimskom stilu, u kategoriji do 66 kilograma Davor Štefanek nastupa sutra na Olimpijskim igrama u Riju. Ovo će momku iz Subotice biti treće Igre (2008 bio je 15 a 2004 – 18.) a iza sebe, posebno poslednjih dve godine niže odlične rezultate tako da je on glavni kandidat za osvajanje neke od medalja na Igrama u RIju.

Ipak, posle merenja i lekarskog pregleda Štefaneka čeka težak žreb ali do uspeha, kako kažu, trnovit je put.

Povezana vest:  Sombor je novi šampion Srbije!

U osmini finala, u prvoj borbi Štefanek će se sastati sa Japancem Inoue Tomohiro. Takmičar zemlje izlazećeg sunca i nema neki impresivni skor u seniorskoj konkurenciji. U martu ove godine bio je prvi na krvalifikacionom turniru za Olimpijske igre a prošle godine je na Prvenstvu Azije bio osmi.

U narednom kolu, četvrtfinalu, Štefanek bi trebalo da se sastane sa boljim iz duela Frank Staebler (Nemačka) – Edgaras Venckaitis (Litvanija). Trebalo bi da se pretpostavi da je Nemac u tom duelu favorit tako da bi momak iz Subotice trebalo da “ukrsti koplja” sa Stablerom. Nemac je ove godine na Nemačkom Grand priju bio prvi kao I na turniru Vladislav Putlanski Kup-u. Na Prvenstvu Evrope bio je 14 ali na prošlom SP bio je prvi a na OI 2012 – peti.

Tako da će ovo Šteaneku biti pravi test da li je satkan za Olimpijskog šampiona.

Povezana vest:  TEKVONDO, Međunarodni tekvondo turnir prezentuje Beograd u najlepšem svetlu

Već u polufinalu, ako prođe Nemca, Štefanek bi išao na nekog iz mečeva: Tero Seppo Vaelimaeki (Finska) vs Shmagi Bolkvadze (Gruzija) i Omid Haji Noroozi (Iran) vs Wuileixis De Jesus Rivas Espinoza (Venecuela).

Do sada, na Olimpijskom rvačkom turniru nastupila su dvojica srpskih rvača – Kristijan Fris (do 59 kg) i Viktor Nemeš (do 75 kg).

Povezana vest:  Novčane nagrade za najbolje karatiste i boksere