pamplona bikoviU stampedu u Pamploni povređene 23 osobe

Najmanje 23 osobe su povređene u stampedu tokom trke sa bikovima na San Fermin festivalu u Španiji, pošto su ih životinje pojurile i prignječile na uskom ulazu u arenu u Pamploni.
Lokalni zvaničnici saopštili su da se jedan 19-godišnji Španac nalazi u bolnici i da je „u veoma teškom stanju“.
Jedan Amerikanac (35) i jedan Španac (18) probodeni su, tokom današnje trke, prvi u butinu, a drugi u mišicu, preneo je Rojters.
Današnja nesreća se dogodila, pošto su trkači, u pokušaju
da u većem broju prođu kroz vrata na ulazu u arenu, koja obično ostaju otvorena, u uzanom prolazu i oni bikovi bili zaglavljeni gotovo dva minuta.
Na televizijskim snimcima vidi se veliki broj trkača kako prave gužvu na ulazu u arenu, zbog čega životinje nisu mogle da prođu, a panični trkači počeli su da gaze one ispred njih.
Dva bika, od šest koji su trčali, uletela su u gomilu i trkači su se našli pod njihovim papcima, preneo je AFP.
U petak, tri čoveka su proburažena na trci, uključujući i američkog turistu čija je slezina zbog toga uklonjena.
Tokom nedelju dana trajanja festivala, svakođevno se organizuju trke sa bikovima u osam sati ujutru po lokalnom vremenu koje traju dva do pet minuta i koje okupe hiljade zavisnika od adrenalina.
Probadanja se dešavaju s vremena na vreme, ali je stampedo retka pojava za ovaj festival koji privlači veliki broj posetilaca još od kada je Ernest Hemingvej napisao „Sunce se ponovo rađa“.
U poslednjih 100 godina, 14 ljudi je poginulo tokom koride u Španiji.

Povezana vest:  Projekat dm inkubator nagrađen od strane Privredne komore Srbije