1 lgbt zastava

PARADA 2013

LGBT aktivisti ispred vlade, krenuli u protestnu šetnju

Grupa LGBT aktivista okupila se večeras ispred Vlade Srbije uprkos proceni nadležnih državnih organa da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje Parade ponosa, odakle su krenuli u protestnu šetnju.
Grupa od nekoliko desetina aktivista je, praćena novinarima, krenula od vlade ulicom Kneza Miloša u šetnju, kako bi, prema rečima organizatora, Prajd bio održan uprkos zabrani.
Učesnike šetnje, koji su razvili zastave duginih boja, prati policija u opremi za razbijanje demstracija.
-Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo – rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.
Biro za koordinaciju službi bezbednosti doneo je danas, posle više od tri sata rasprave, odluku da se Parada ponosa ne održi iz bezbednosnih razloga.  Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazložio je tu odluku time da su bezbednosne procene pokazale da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana
On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa sutra ne bude održana. 
Organizatori Prajda nisu se oglašavali nakon odluke Biroa da Parada ponosa, zakazana za sutra u 10 sati ne bude održana.

Povezana vest:  Prvi automat-restoran u Beču