George Clooney Monuments Men Premieres MilanKluni podržava vraćanje metopa sa Partenona u Grčku

Glumac Džordž Kluni je dirnuo u jednu od najznačajnijih i najdužih kontroverzi u svetu kulturne baštine, pošto je rekao da bi bilo „veoma lepo“, ako bi Britanski muzej vratio zbirku metopa sa Partenona nazad u Grčku, prenosi Gardijan.
Kluni je na promociji filma „The Monuments Men“ na filmskom festivalu u Berlinu, u kojem priča govori o timu koji pokušava da spasi artefakte od nacista, upitan od strane grčkog novinara da li Britanija treba da vrati zbirku Partenona koju čuva.
-Možda ne bi bilo loše kada bi je vratili, mislim da bi to bilo fer i to je dobra ideja – odgovorio je poznati glumac.
Prema sačuvanim graditeljskim zapisima, skulpture kojima su bile ukrašene metope datiraju iz 446-440. pne. Metope sadrže sačuvane tragove ranog klasičnog stila koji se mogu primetiti u anatomiji glava figura, u ograničavanju telesnih pokreta na konture, a ne na njihov prikaz pomoću mišića, i u prisustvu jasno vidljivih vena na figurama koje prikazuju Kentauromakiju.
Nekoliko metopa se još nalazi na zdanju, ali, uz izuzetak onih sa severne strane, uglavnom su znatno oštećene. Sačuvane metope skinute sa Partenona mogu se videti u Akropoljskom muzeju i u Britanskom muzeju, a jedna se nalazi u Luvru.
Početkom 19. veka, 1806. godine, Tomas Brus, lord od Elgina je odneo neke od sačuvanih skulptura, zahvaljujući dozvoli Turaka. Te skulpture, danas poznate kao Elginov ili Partenonski mermer, su prodate 1816. godine Britanskom muzeju u Londonu, gde su i danas izložene. Jedan od važnih ciljeva grčke vlade je njihovo vraćanje u Grčku, ali uloženi napori još uvek nisu urodili plodom.

Povezana vest:  Ivana Maksimović o streljaštvu, trening rutini, modi i porodičnom životu