kurtcobain 1Dvadeset godina od smrti Kurta Kobejna,frontmena Nirvane, obožvaoci posetili grob

Pre dve decenije frontmen kultne američke grupe Nirvana Kurt Kobejn ubio se u svojoj kući u Sijetlu, gde su fanovi došli da mu odaju poštu ostavljajući pisane poruke, cveće i pivske flaše.
Policija veruje da je Kobejn pucao u sebe iz puške 5. aprila 1994. godine. Njegovo telo pronađeno je tri dana kasnije a istragom je utvrđeno da je 27-godišnji muzičar uzeo prekomernu dozu heroina a zatim izvršio samoubistvo.
Nirvana i Kobejn su velikoj meri uticali na razvoj muzike, popularišući grandž rok zvuk. Pesma „Smells like teen spirit“ koju je Kobejn napisao 1991. godine smatra se nekom vrstom ?himne? grandža, zvuka koji su takođe negovali bendovi Pearl Jam, Soundgarden, Alice in Ćains i Mudhoney.
Iako mnogi njegovi fanovi širom sveta veruju da se poznati pevač i gitarista nije ubio, već da je ubijen, zvanična verzija je da je Kobejn pucao sebi u glavu u prostoriji iznad garaže njegove u Sijetlu i da je preminuo tri dana kasnije.
Nedavno je obelodanjeno da su pronađene i razvijene četiri rolne filma sa mesta samoubistva.
Policija Sijetla je saopštila da se na tim fotografijama vidi prostorija u kojoj se Kobejn ubio pre 20 godina, sa priborom za korišćenjem droge, čašama, novčanikom i cigaretama i navela da ništa na tim fotografijama ne ukazuje da Kobejnova smrt nije bila samoubistvo.
Kobejn je bio i duhovno središte grupe Nirvana, a sa uspehom benda i sam je stekao ogromnu slavu koju je teško prihvatao.
I danas su pesme Kurta Kobejna kao što su Lithium, About a Girl, Polly, In Bloom, Come as You Are, Heart-Shaped Box, All Apologies, i „Rape Me“ popularne i slušaju se po klubovima.
U Kobejnovom rodnom gradu Aberdinu (Vašington) je 2005. godine podignut znak na kojem piše „Welcome to Aberdeen – Come As You Are“.
S obzirom da Kobejn nema grob, jer je kremiran a njegov pepeo rasut po državi Vašington, mnogi obožavaoci Nirvane svake godine na datum njegove smrti, 8. aprila, posete Vireta park, koji se nalazi u blizini njegovog bivšeg doma.

Povezana vest:  RUSKO RICHIE i Pivo in ćevapi predstavljaju spot Rakija