Prema aktuelnim podacima u Beču posluje 480 organizacija u oblasti prirodnih nauka, a svake godine osnuje se deset novih preduzeća. Godišnji promet u sektoru prirodnih nauka iznosi 10 milijardi evra. O tome koliko je ova oblast značajna svedoči činjenica da je Evropski Savet za istraživanja do sada dodelio 78 subvencija gradu Beču. Od toga je 40 subvencija dodeljeno naučno-istraživačkom centru „Vienna Biocenter“ koji obuhvata 16 kompanija, 4 istraživačka centra, fakultet primenjenih nauka, asocijaciju za naučnu komunikaciju, poslovni inkubator i agenciju za odnose sa javnošću.

Povezana vest:  Stolica očekuje dobru utakmicu u Kruševcu

Po broju dodeljenih subvencija grad Beč se nalazi među prvih deset gradova u Evropi. Kako bi se takva pozicija Beča održala, grad je odlučio da otvori prve startap laboratorije. One će biti smeštene na 1.100m2 u hali „Neu Marx“ u sklopu centra „Vienna Biocenter“. Kapacitet od 72 fleksibilna radna mesta u laboratorijama i 32 radna mesta u kancelarijama biće na raspolaganju mladim naučnicima i istraživačima. Opremljene laboratorije služiće da olakšaju rad tek osnovanim preduzećima koja na taj način ne moraju da ulažu sredstva u skupu infrastrukturu na samom početku poslovanja.

Povezana vest:  Na TLC kanalu počine nova serija “Ona je glavna”

Glavni sponzor projekta je farmaceutska kompanija „Boehringer Ingelheim“, a startap laboratorije biće spremne za korišćenje od 2019. godine.

PHOTO: Alexandra Kromus/PID