zli porucnik 2Zli poručnik: Nju Orleans (2009)

 

Distributerska kuća MCF MegaCom Film vam predstavlja poslednji film Vernera Hercoga, premijerno prikazan na Venecijanskom festival – Zli poručnik: Nju Orleans (BAD LIEUTENANT: NEW ORLEANS).

 

Ovo je kriminalistička drama o kontroverznom odlikovanom policajcu na putu ka propasti. Zasniva se na univerzalnoj priči o pokvarenom policajcu, te mnogi u njemu vide rimejk filma Abela Ferare sa Harvijem Kajtelom u glavnoj ulozi. Hercog tvrdi da to nikako nije slučaj.

 

Nikolas Kejdž igra policajca Terensa Mekdonu, heroja Nju Orleansa. Mekdona je odlikovan nakon što je spasio žrtvu uragana Katrina koji je razorio grad. Zbog povrede leđa koju je zadobio u toku akcije spašavanja, Mekdona počinje da uzima sve više sredstava za umirenje bolova, što ga vodi u zavisnost. Iako zavisnik, ne prestaje da tumara ruševinama Nju Orleansa u pokušajima da deli pravdu na način koji on smatra ispravnim. Potpunom metežu u njegovom životu doprinose i prostitutka u koju je zaljubljen, kao i dileri narkotika, kockari i ostali polusvet razorenog Nju Orleansa. Istraga o ubistvu petoro afričkih emigranata uvlači ga još dublje u svet narkotika i odvodi ga na put kroz podzemlje koji će dovesti do njegove propasti.

Povezana vest:  Neće biti trećeg filma "Dosije Iks"

 

O filmu

Scenarista, Vilijam Finklstajn, pisao je veliki broj epizoda za popularne kriminalističke serije NYPD Blue, L.A. Law, Brooklyn South, Law & Order. Ljubitelji “Zlog poručnika” ističu da je draž filma preteranost u svim detaljima, zbog čega film lako uvlači gledaoca u svet ludila sa kojim se glavni junak suočava. Ovu krimi-dramu prati mračna atmosfera nasilja i nemorala, ali i doza crnog humora. “Zli poručnik” je istovremeno tužan i manijakalno humorističan. Sam Hercog kaže da se nikada publika nije toliko smejala na njegovim projekcijama.

Povezana vest:  Prekinuta produkcija vesterna s Džonijem Depom

Film “Zli poručnik: Nju Orleans” obeležila je kontroverza zbog sličnosti sa sa istoimenim filmom iz 1992. godine (reditelja Abeal Ferare). Uznemiren zbog te sličnosti, Abel Ferara je jednom prilikom poručio svim akterima filma da treba da gore u paklu. Hercog, koji tvrdi da Ferarin film nije ni gledao, izjavio je kako se nada da će se Ferara i on pomiriti nekom prilikom uz bocu viskija.

Povezana vest:  Pogledajte mini specijal za film "Grad lopova"

Zli poručnik: Nju Orleans prikazan je na nekoliko filmskih festivala, a Nikolas Kejdž, o kome kažu da mu je ovo najbolja uloga u poslednjih nekoliko godina, dobitnik je nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Torontu.

 

Žanr: krimi/drama

Režija: Werner Hercog (Grizzly Man, Wild Blue Yonder)

Scenario: William M. Finkelstein

Uloge: Nicholas Cage, Eva Mendes,Val Kilmer

Zemlja produkcije: SAD

Godina: 2009.

Trajanje: 122 min

Nagrade: Toronto Film Critics Association Awards – najbolji glumac