viggo mortensenVigo Mortensen predstavio novi film u Kanu

Novi film Viga Mortensena „Juaja“, koji je predstavljen na ovogodišnjem Kanskiom festivalu, snimio je Argentinac ali se u njemu govori na danskom što je za ovog dansko-američkog glumca bio interesantan izazov.
„Pomalo je neobično“, rekao je Mortensen AP-u.
„Juaja“ je eksperimentalni film koji je režirao Lisandro Alonso i za koji je scenario napisao Fabijan Kasas. Mortensen igra 19-vekovnog kapetana koji traga za mitskom zemljom u Patagodini.
Glumac je rekao da je film izabrao jer su mu se dopali raniji Alonsovi filmi – „Los Muertos“ i „Liverpool“.
Iako je prvih deset godina proveo u Argentini Mortensen kaže da je morao da pazi da „lingvistički ne zabrlja“.
„Na neki način to je bio veliki zalogaj, prelaz na danski sa argentinskog, španskog dijaloga a istovremeno je trebalo zadržati poeziju Fabijanovog teksta i ideje iza njega, znate, egzistencijalističku stranu stvari i humor“, rekao je Mortensen.
„Na kraju je ispalo da to nije bilo toliko teško i na neki način je čak bilo duhovitije od onoga što su napisali jer postoji naročita vrsta ironije u danskom humoru ali i fizička crta tog humora koja ga čini posebnim“, dodao je Mortensen.
Osim što je glumio u filmu Mortensen, koji je i pisac i izdavač i pesnik, napisao je i muziku za film.
Vigo Mortensen inače je široj publici poznat po ulozi Aragorna u trilogiji Pitera Džeksona „Gospodar prstenova“ a nedavno je kritikovao Džeksona zbog preterane upotrebe tehnologije i kompjuterskih efekata u svojim filmovima.

Povezana vest:  Kelan Luc konačno na zasluženom odmoru

PHOTO: Andreas Rentz / Getty Images Entertainment