Quentin TarantinoKventin Tarantino: Digitalna projekcija je smrt za film

Kventin Tarantino je došao na Kanski festival kako bi proslavio 20-godišnjicu od osvajanja Zlatne palme za film „Petparačke priče“, ali i 50-godišnjicu špageti vesterna, žanra koji je na veliko platno doneo legendarni Serđo Leone.
-Osvajanje Zlatne palme je do danas, što se priznanja tiče, moje apsolutno najpozitivnije dostignuće – izjavio je američki reditelj na konferenciji za novinare.
-Od svih trofeja koje sam osvojio, ona ima najveće počasno mesto u mojoj kući. Ona je ono što bih još jednom želeo da dobijem pre nego što ugase svetlo – naveo je on.
Tarantino se, takođe, osvrnuo i na današnje stanje u kinematografiji, lamentujući nad ubrzanim nestankom tradicionalnog celuloida.
-Što se mene tiče, digitalna projekcija i DCP su ubili film kakav ga ja znam – rekao je on.
-Činjenica da se većina filmova danas ne prikazuje na 35-milimetarskoj traci ukazuje da je rat izgubljen. Digitalne projekcije, to je poput televizije u javnosti. A po svemu sudeći, ceo svet smatra da je to OK. Ali, ono što je za mene bio film je mrtvo – objasnio je američki reditelj.
Kako su javili francuski mediji, Tarantino je došao u Kan radi specijalne projekcije „Petparačkih priča“, kao i povodom 50-godišnjice čuvenog Leoneovog filma „Za šaku dolara“ čijim će prikazivanjem, u subotu uveče, biti svečano zatvoren festival.
Tarantino je u Kanu govorio i o budućim projektima.
On je naveo da se predomislio u vezi sa scenarijom za vestern „Hatefield Eight“, za koji je pre samo nekoliko nedelja, nakon što je njegov sadržaj procureo u javnost, rekao da odustaje da ga snimi.
-Možda ću ga ipak snimiti. Možda ću ga izdati. Možda ću ga postaviti u pozorištu. A možda ću uraditi sva tri, ali videćemo – dodao je on.
Tarantino je, takođe, rekao da mu je ostalo oko 90 minuta neiskorišćenog materijala sa snimanja kaubojca „Đangova osveta“ i da razmišlja da ga iskombinuje s filmom i napravi četvoročasovnu mini-seriju za televiziju.
Za razliku od mnogih reditelja, Tarantino je priznao da voli da gleda svoje filmove i da to čini svaki put kada ih puštaju na televiziji.
On je kazao da mu je žao kolega koji ne umeju da uživaju u svom radu.
-Ionako sam uvek pravio filmove za sebe – zaključio je kroz šalu.

Povezana vest:  Ben Kingsli u adaptaciji romana Sadama Huseina