palme-dor

Sutra dodela Zlatne palme u Kanu

U Kanu se sutra završava 67. Međunarodni filmski festival dodelom Zlatne palme jednom od 18 filmova u trci za nagradu. Na festivalu su prikazana između ostalih ostvarenja Žan-Lika Godara, Dejvida Kronenberga, braće Darden i Kena Louča. Odluku o nagradi donosi žiri na čelu s novozelandskom rediteljkom Džejn Kempion. 
Tokom festivala dva filma su privukla posebnu pažnju, a to su filmovi „Grejs od Monaka“ i „Dobrodošli u Njujork“. Film o Grejs Keli je bojkotovala kneževska porodica Grimaldi koja je ocenila da film nema veze s realnim događajima i da je snimljen u komercijalne svrhe. 
„Dobrodošli u Njujork“ o seksualnoj aferi bivšeg generalnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, izazvao je velike polemike, a sam Stros-Kan je najavio tužbu protiv autora filma. 
Crvenim tepihom su od 14. maja do danas prošle brojne filmske zvezde, među kojima Nikol Kidman, Šeron Stoun, Silvester Stalone, Harison Ford, Arnold Švarceneger, Hilari Svonk, Tomi Li Džouns, Kirsten Stjuart, Rajan Gosling, Katrin Denev i Marion Kotijar. 
Italijanska diva Sofija Loren (79) bila je počasni gost sekcije festivala „Filmski klasici“. Posle dodele Zlatne palme, festival se završava filmom „Za šaku dolara“ Serđa Leonea, koji će predstaviti jedan od najvećih obožavaoca tog špageti vesterna, Kventin Tarantino. 

Povezana vest:  ŠTA NAM SVE DONOSE PINGVINI SA MADAGASKARA?