321 Meksiko prikazuje„3,2,1 Meksiko prikazuje“ od 13. do 15. juna

Ciklus filmova novije produkcije meksičke kinematografije pod nazivom „3,2,1 Meksiko prikazuje“ biće pred publikom od 13. do 15. juna u Kulturnom centru REX, najavljeno je iz Instituta Servantes.
U toku tri dana biće prikazani filmovi koji su obeležili meksičku produkciju u poslednjih pet godina. Prvog dana biće prikazan film „Na kraju – ljubav“ iz 2009. godine koji potpisuje režiser Salvador Agire.
Drugog dana pred publikom će biti ostvarenja „Student“ takođe iz 2009. godine Roberta Hirauta Faća koji se bavi temom generacijskog jaza i „Spirala“ iz 2008. Horhea Peresa Solana o seksualnom buđenju mladića Minga.
U nedelju će pred publikom biti film „Cvet od blata“ iz 2010. godine Giljerma Gonsalesa Montesa koji pripoveda o strasti koju jedna adolescentkinja budi kod priznatog meksičkog naučnika.
Poslednji film u okviru ciklusa će biti „Spirala“ iz 2008. godine reditelja Haima Ruisa Ibanjesa, drama koja govori o ljudima koji se iseljavaju iz svojih mesta ne shvatajući da time uništavaju upravo ono što žele da sačuvaju, svoje porodice.
Počeci meksičke kinematografije datiraju iz 1896. godine, samo osam meseci nakon prve filmske projekcije održane u Parizu.
Tokom godina, meksička kinematografija postala je jedna od najrazvijenijih na španskom govornom području, uz špansku i argentinsku.
Međunarodno priznanje meksičkog filma i proboj generacije reditelja rođenih šezdesetih i sedamdesetih godina rezultirali su produkcijom vrednom pažnje. Reč je o filmovima željnim komunikacije sa gledaocem koji time čini suštinski važan element filma, navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  Vanesa Redgrejv pozajmljuje glas liku u Automobilima 2