Festival evropskog filma Palic 2011 10 Pune oči Evrope: U subotu počinje 21. Festival evropskog filma Palić

Svečanom ceremonijom u subotu, 19. jula, u 21 čas pod sloganom „Pune oči Evrope“ biće otvoren 21. Festival evropskog filma Palić na čudesnoj Letnjoj pozornici, jednom od najlepših bioskopa na otvorenom u ovom delu sveta, od ove godine uz podršku Turkish Airlines.
Tom prilikom biće dodeljena nagrada „Aleksandar Lifka“ našoj proslavljenoj glumici Mirjani Miri Banjac i čuvenom francuskom reditelju Klodu Lelušu (Claude Lelouch). Ovo priznanje Festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a uručiće ga direktor Festivala Radoslav Zelenović.
Tokom ceremonije biće predstavljen Žiri Festivala kojim predsedava Pjer Anri Delo (Pierre-Henri Deleau), široj javnosti poznat i kao čovek koji je na festivalu u Kanu ustanovio čuveni program „15 dana režisera“. Osim njega, članovi žirija su i Karin Hoffinger (programska direktorka Međunarodnog festivala u Berlinu), Hajdu Szabolcs (reditelj, Mađarska), glumica Hristina Popović i Dalibor Matanić, reditelj i scenarista iz Hrvatske. Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa Žiri Festivala će dodeliti nagrade – „Zlatni toranj“ za najbolji film i „Palićki toranj“ za najbolju režiju.
Međunarodni žiri kritike, koji će se takođe predstaviti publici, ove godine čine Tristan Priimägi (Estonija), Xavier Garcia Puerto (Španija) i novinarka iz Srbije – Nevena Matović. Oni će dodeliti Nagradu za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“.
Prisutnima će se obratiti i predstavnici Grada Subotice, Ministarstva kulture Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine.
Festival evropskog filma Palić održaće se od 19. do 25. jula na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Sa velikim zadovoljstvom, Festival će i ove godine ugostiti preko 100 uvaženih gostiju iz cele Evrope.
Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u glavnom Takmičarskom programu.
Festival će otvoriti ostvarenje „Beli Bog“ Kornela Mundrucoa (Kornel Mundruczo) – inspirativna priča o odnosu pasa i ljudi, a zatvoriće ga ovogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu „Zimski san“ Nuri Bilge Čejlena (Nuri Bilge Ceylan). Pored ova dva ostvarenja, u glavnom Takmičarskom programu biće prikazano još 11 filmova, od kojih i dva domaća: „Varvari“ Ivana Ikića – premijerno u Srbiji, i „Čudna šuma“ Sabolča Tolnaija (Szabolcs Tolnai).
U okviru programa „Paralele i sudari“ biće prikazano 11 filmova, 10 će se takmičiti a jedno ostvarenje, film „Mostovi Sarajeva“, će biti van konkurencije. U pitanju je omnibus čak 13 reditelja među kojima su najznačajnija imena istorije evropskog filma, od Žan Lik Godara (Jean-Luc Godard), pa sve do predstavnika srednje generacije, koja je obeležila prethodnih pet do deset godina, a u koje svakako spadaju Rumun Kristi Puiu (Cristi Puiu) i Sergej Loznica (Sergei Loznitsa) iz Ukrajine. Naš reditelj u ovom omnibusu je Vladimir Perišić (segment „Naše će senke“).
Festivalski program ove godine čine selekcije: Takmičarski program, Paralele i sudari, Novi gruzijski film, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi mađarski film, Eko dokumentarci, Klasici na trgu, Veliki rat na filmu.
Pored filmskog programa na ovogodišnjem FEF Palić biće priređena i izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“, izložba i panel diskusija: „MOnuMENTI i promenljivo lice sećanja“ i naučni skup: „Ekološke i zdravstvene posledice NATO bombardovanja“.

Povezana vest:  Mila Kunis u filmu ''50 nijansi - siva''?