control„CONTROL“ – BIOGRAFSKI FILM O IANU CURTISU, PEVAČU BENDA JOY DIVISION, U UTORAK NA MTV KANALU
 
U utorak, 29. jula u 21 čas, u okviru Tuesday Movie Night serijala ne propustite da pogledate kultni film „Control“ koji govori o muzičkoj legendi Ianu Curtisu, pevaču benda „Joy Division“. Saznajte kako je tih i setan mladić, koji je radio na birou za zapošljavanje i pevao u bendu „Warsaw“, upoznao devojku Debbie, koju je ubrzo i oženio, a njegov bend, koji je u međuvremenu promenio ime u „Joy Division“, počeo da grabi ka slavi…
Film „Control“ predstavlja bolan pogled na vrtoglavi uspeh i pad Iana Curtisa, klimav brak, ljubavne afere i razvoj opake bolesti, što ga je sve odvelo do tragičnog samoubistva kada mu je bilo samo 23 godine.
Režiju filma potpisuje verni fan i prijatelj benda, Anton Corbijn, koji je ujedno bio i njihov fotograf. Snimanje se odvijalo na lokacijama u okolini Notingema, Maklesfielda i Mančestera gde je Curtis stvarno i živeo, trajalo je samo sedam nedelja i počelo je oko godinu dana nakon što je Matt Greenhalgh završio scenario 2005. godine. Iako je originalno snimano u boji, reditelj se odlučio da finalna verzija bude crno-bela kako bi reflektovao atmosferu u bendu i stanje društva uopšte ’70-ih godina prošlog veka. Radnja je bazirana na knjizi „Touching from a Distance“, biografiji Iana Curtisa koju je napisala njegova udovica Deborah Curtis. Greenhalgh je dodatno intervjuisao sve relevantne ljude, uključujući čak i Annik Honor, dansku novinarku sa kojom je Ian imao aferu u vreme smrti, a koja je sve do tada odbijala javno da razgovara na ovu temu navodeći da je „previše bolna“. Muziku za film su uradili preostali članovi benda Peter Hook, Bernard Summer i Stephen Morris, koji su ubrzo nakon raspada Joy Divisiona osnovali novi bend, New Order.
Ian Curtis je oduzeo sebi život 18. maja 1980. godine. Iako njegova karijera nije dugo trajala, on je za sobom ostavio neizbrisivi trag i zauvek izmenio istoriju muzike, a Joy Division je slavljen kao jedna od najinovativnijih i najuticajnijih grupa svih vremena.
Povezana vest:  Smotra novog italijanskog filma od 24. do 29. januara u Jugoslovenskoj kinoteci