woody allen

Vudi Alen: Nemam prijatelje crnce, ali ni belce

Optužen da u svojim filmovima nema crnih glumaca, proslavljeni američki reditelj Vudi Alen odgovara svojim poznatim, sarkastičnim humorom.  Na pitanje novinara „Njujork observera“ da li namerava da u budućnosti radi sa nekom glumicom poput Vajolom Dejvis, Alen je uzvratio:

-Samo ako budem napisao priču koja joj pristaje. Ljudi se ne angažuju zbog rase, već zato što odgovaraju za određenu ulogu. 
-Ideja da namerno ne radim sa crnim glumcima je glupa. Rasa, prijatelji, to za mene ništa ne znači. Jedino je bitno da umetnik odgovara ulozi – objasnio je 78-godišnji reditelj i oskarovac. 
Premda je blizak sa rediteljem Spajkom Lijem, Alen precizira: „Sprijateljio sam se sa Spajkom Lijem. Ne družimo se, ali ja se i tako ni sa kim ne družim. Nemam ni crne, ni bele prijatelje“. 
Da se u Alenovim filmovima mogu ipak naći obojeni glumci, dokazao je sajt Pure People koji citira tri, doduše retka, izuzetka: Čivitel Edžiofor u filmu „Melinda i Melinda“ (2005), Freida Pinto u filmu „Upoznaćeš visokog, crnog muškarca“ i Džozefina Bejker u filmu „Ponoć u Parizu“. 

Povezana vest:  Mračna kula Stivena Kinga kao film i TV serija