zilnikŽilnikov seminar o filmskoj režiji u DKSG u Beogradu

 

Režiser Želimir Žilnik, poznat po filmovima „Rani radovi“, „Marble ass“, „Tako se kalio čelik“ i „Lijepe žene prolaze kroz grad“, održaće 8. i 9. maja u Beogradu seminar na temu filmska režija u praksi.

Žilnikov seminar, koji će oba dana od 11 sati moći da se prati u Domu kulture Studentski grad (DKSG), namenjen je polaznicima tamošnje radionice filmske režije, ali je „otvoren za sve koji se interesuju za sistem rada poznatog režisera“, saopštio je Akademski filmski centar.

Povezana vest:  Mladi duh Evrope u beogradskom Domu kulture Studentski grad

Seminar će biti održan u Studiju 28 DKSG-a, navodi se na sajtu ove ustanove.

Žilnik (67) je rođen u Nišu, a proslavio se socijalno angažovanim filmovima i kritikom cenzure za vreme socijalističke Jugoslavije. U nezavisnoj produkciji snimio je brojne filmove sa malim budžetom, često sa naturščicima u glavnim ulogama.

Sa „Ranim radovima“ (1969), jednim od najznačajnijih filmova jugoslovenskog crnog talasa, dobio je nagradu „Zlatni lav“ na Berlinskom festivalu, ali i došao pod udar cenzure u SFRJ – njegovo ostvarenje, koje se bavilo studentskim protestima bilo je zabranjeno.

Povezana vest:  Hju Džekmen peva na kineskom

Nakon što su vlasti bunkerisale njegov film „Sloboda ili strip“ (1973) Žilnik je emigrirao u Nemačku, gde je nastavio da snima, i pored ostalog napravio dokumentarno-igrani film „Paradies“ (Raj) o tamošnjem anarho-terorizmu.

Po povratku u Jugoslaviju pravio je pozorišne predstave da bi se tokom osamdesetih vratio doku-dramama i ponovo počeo da dobija nagrade na međunarodnim festivalima.

Povezana vest:  "Linkoln" i Danijel Dej Luis već "provociraju" nagrade

U tom periodu veoma zapažen je bio sa filmovima „Lijepe žene prolaze kroz grad“ (1985) i „Tako se kalio čelik“ (1988), a tokom devedesetih sa ostvarenjima „Tito po drugi put među Srbima“ (1994) i „Marble Ass“ (1995), od kojih je za potonji ponovo dobio „Zlatnog lava“.

U poslednjih deset godina često se bavio socijalnim problemima ljudi iz istočne i jugoistočne Evrope u filmovima „Tvrđava Evropa“ (2001), „Kenedi se vraća kući“ (2003), „Evropa preko plota“ (2005) i „Kenedi se ženi“ (2007).