cuvari galaksije

OVO NISTE ZNALI O MARVELOVIM „ČUVARIMA GALAKSIJE“

„ČUVARI GALAKSIJE“ su od danas na redovnom repertoaru, a evo zašto ne biste smeli da propustite da pogledate ovaj film u vašem omiljenom bioskopu:
-Marvelovi „Čuvari galaksije“ pojavili su se prvi put u stripovima Super heroji, izdanje broj 18 (januara 1969.). Osmislili su ih Arnold Drejk i Džin Kolan. Savremeni tim Čuvara je drugi koji se pojavljuje pod ovim imenom, prvi su se pojavili u „Čuvarima galaksije, ( tom 2), izdanje br. 1 (maj 2008.). Den Abnet i Endi Lening su osmislili novi tim u kome su glavni Čuvari bili Star-Lord, Rakun Roket, Kazar, Adam Worlok, Gamora, Draks Razarač i Grut.
-Reditelj Džems Gan stvorio je inspirativnu atmosferu puštanjem filmske muzike tokom samog snimanja. Gan je zamolio kompozitora, Tajlera Bejtsa, da brzo završi neke od komada i da ih izvodi kao dodatak odličnoj atmosferi na setu, kao i da bi dao poseban ton scenama. Uz muziku iz filma, Gan je zamolio inženjere zvuka da pronađu muziku iz 70-tih koju Piter Kvil, a igra ga Kris Prat, pušta na svom starom vokmenu.
-Majstor rekvizite, Bari Gibs, dobio je izazov da pronađe savršen vokmen. Iako ga je mesecima tražio preko interneta, Gibsov tim je mogao da nađe samo 16 vokmena koje je bilo moguće koristiti u filmu.
-Scenograf Čarls Vud i njegov tim su dizajnirali i izgradili nekoliko velikih setova za Marvelov „Čuvari galaksije“, a Kiln, svemirski zatvor gde se Čuvari upoznaju, bio je najveći od njih. Izgrađen kao pun krug, Klin je pravo oličenje građevinskog umeća, gde je utrošeno više od 15 tona čelika na tri nivoa, što je u post-produkciji produženo za dodatnih 60 m.
-Dizajn Milana, svemirskog broda Pitera Kvila, inspirisan je avionim Bel X-1 kojom je upravljao Čak Jeger. Konstruisana kao kombinacija dva nivoa, gornjom pilotskom kabinom i donjim odajama za život, na ovoj letelici se radilo 14 nedelja. Čarls Vud i njegov tim su sledili uputstva reditelja Džemsa Gana po kojima je Kvilovo okruženje trebalo da bude opipljivo i reminiscencija na Zemlju, mehaničko sa hromom i kožom, poput budženih kola.
-Tim scenografa je izgradio i Dark Aster, svemirski brod zlikovca Ronana. Podseća na leteći mauzolej, a dizajn je minimalan i brutalan. Potpuno je siv, bezbojan bez ikakvih dodataka. Njime dominira teška arhitektura nalik betonskoj koja treba da izrazi ton i funkciju.
– Bivši svetski šampion u teškoj kategoriji Dejv Bautista igra Draksa Razarača. Draksova životna priča je ispripovedana kroz tetovaže i posekotine koje prekiraviju čitavo njegovo telo, za šta je bilo neophodno da Bautista svakodnevno izdrži 4 sata protetičkog šminkanja stojeći na nogama pošto nije smeo da sedne tokom samog procesa. Bilo je potrebno 5 maskera da bi se blagovremeno završila aplikacija njegove maske koja se sastojala od 18 delova na telu i licu. Do kraja snimanaj, Dejv Bautista je proveo čitavih sedam dana samo u stavljanju maske.
-Tokom snimanja filma, odsek za specijalne šminkerske efekte uradio je oko 1250 protetičkih aplikacija maske. U tome je učestvovalo 50 maskera koji su radili u timovima za svaki lik ponosob.
-U filmu „Čuvari galaksije“ ima mnogo statista vanzemaljaca za koje je bilo potrebno 2000 humanoidnih vanzemaljskih kalupa, sa svim njihovim delovima koje je bilo neophodno obojiti u skladu sa svim rasama – žuta, plava ili roze.
– Dejvid Vajt, dizajner specijalnih efekata za masku, morao je da napravi 3D verzije Roketa i Gruta u pravoj veličini da bi ekipa imala referencu za vizuelne efekte i rasvetu, ali i da bi videla kako bi likovi zaista funkcionisali.
– U filmu se pojavljuje sfera, a ona je bila zadatak Berija Gibsa i njegovog tima. Spoljašnju školjku su napravili od aluminijuma i dali juveliru da je izrezbari pre no što su je poslali da se posrebri.
-Elizabet Jani-Georgiju, frizer/šminker, je imala pune ruke posla sa raznovrsnim vanzemaljcima, čija je boja kože varirala u skladu s njihovom rasom. Bio je pravi izazov naći rešenje koje neće da uništi kostim, a koje će da opstane u vodi i prljavštini. Posle mnogo pokušaja i grešaka, njen tim je uspešno razvio sprej koji je svima odgovarao.
-Karen Gilan je odsekla svoju dugačku kosu i obrijala glavu za ulogu Nebule, a Benisio Del Toro je dozvolio da mu njegovu tamnu kosu i obrve izbele za ulogu Sakupljača.

Povezana vest:  Oliver Stoun snima film o Edvardu Snoudenu