TrappedFilmski vikend „Nepoznati film noir“ u Domu omladine
 
Ovog vikedna ljubitelji film noira moći će da uživaju u Domu omladine u dva odlična, manje poznata film noara koji svoju poetiku zasnivaju na polu-dokumentarnom pristupu i snimanju van studija, na autentičnim lokacijama. Van filmofilskih vrednosti, ova dva ostvarenja mogu se posmatrati i kao redak i zanimljiv dokument socijalne istorije posleratne Amerike.
 
 
Subota, 08. maj – Sala na I spratu DOB-a u 19:00
Film: „Uhvaćen“//“Trapped“ (USA, 1949, 78 min)
Režija: Richard Fleischer
Uloge: Lloyd Bridges, Barbara Payton, James Todd, John Hoyt
 
Falsifikator izlazi iz zatvora zato što je izdao svoje saradnike. Odmah po izlasku nestaje, ali ga dvojica agenata i dalje prate… Snimljen u poludokumentarnom stilu, van studija, sveden i opor, film je po rediteljevim rečima bio prekretnica u njegovoj karijeri jer je najzad pronašao svoj stil… U filmu igra i legendarna Barbara Payton, u svoje vreme jedna od najvećih zavodnica Holivuda koja je život završila kao beskućnica i prostitutka…
 
 
Port-of-New-YorkNedelja, 09. maj – Sala na I spratu DOB-a u 19:00
Film: „Luka Nju Jorka“//“Port of New York“ (USA,1949, 82 min)  
Režija: Laszlo Benedek
Uloge: Scott Bradz, Arthur Blake, Richard Rober, Yul Brynner
 
Dva agenta Biroa za narkotike sprovode tajnu operaciju koja ima za cilj da uništi moćni njujorški kartel… Sniman na lokacijama, gotovo dokumentaran film i danas pleni svojom oporošću i originalnošću. Prva uloga Jul Brinera i jedina u kojoj ima kosu! 
 
 
Povezana vest:  Filmovi u takmičarskoj selekciji Berlinala