ravna gora

SUBNOR:Narodni novac nije za neutemeljene serije

Povodom početka snimanja filma Radoša Bajića „Za kralja i otadžbinu“ Savez Udruženja boraca Narodooslobodilačkog rata Srbije saopštio je danas da se narodnim novcem ne mogu snimati istorijski neutemeljene serije i filmovi čiji je cilj stvaranje zabune i falsifikovanje istine. 
SUBNOR nije protiv stvaralačkih i drugih sloboda ali smatra da je istorija u svetu i u Srbiji dala neopozivu ocenu o Drugom svetskom ratu, partizani su, rame uz rame sa Crvenom armijom i drugim savezničkim snagama, izvojevali pobedu kojom se ponosi ova naša časna planeta.
-U javnosti se još jednom javljaju manifakturista Radoš Bajić i javni servis, najavljuju zajedničkim snagama da su počeli snimanje filma i potom, posle bioskopske projekcije, emitovanje na ekranima nacionalnog i zasad, pretpostavljamo, centralnog medija u vlasništvu države ili, što se kaže, celokupnog naroda – saopštio je SUBNOR. 
Za „napadnog glumca koji se na zalasku preobratio u reditelja i scenaristu, ostao maglovito u sećanju kao požrtvovani ratnik u raznim partizanskim filmovima, a još više, sa nakrivljenim šeširićem, kad obilazi seoske vašare i bira curu za ženidbu“ SUBNOR smatra da je RTS uz pomoć narodnih para i tadašnjih političkih voljnika, omogućio da falsifikuje istoriju, da neskrivene kolaboracioniste ubaci u antifašiste.
Podvala Bajića nije prošla i „Ravna gora“ je, bez obzira na nedokazive tvrdnje o gledanosti, srpski tv auditorijum, bombardovan svakodnevnom napadnom reklamom, ostao neubeđen u površnu priču, ravnodušan, ocenio je SUBNOR.
Novim filmom Bajić želi javnosti da prikaže šta se navodno zbivalo šest decenija po porazu hitlerovaca i saradnika. U pitanju je, obaveštavaju, nova priča o navodnom patriotizmu, političkoj emigraciji od Amerike do Australije, o „emotivnim sećanjima na aprilski rat i dramatične događaje u proleće 1941“, istaknuto je u saopštenju.
-Sudeći po onome što se već videlo u „Ravnoj gori“, opravdano je verovati da je u pitanju još jedan naum da se Srbija i srpski narod prikažu kao kolaboracionisti i na taj način, u doba opšteg slavlja i priznanja za pobedu u Drugom svetskom ratu nad fašistima i pomagačima, unize uloga i doprinos našeg slobodarskog naroda koji nikad nije bio na krivoj strani – ocenio je SUBNOR.
U saopštenju SUBNOR pita RTS koji godinama stoji u redu za apanažu iz budžeta države u vreme kada nema novca za plate i penzije osiromašenih ljudi u Srbiji, ko im je dao pravo da „arče teškom mukom zarađeni novac Srbije“.
-Bajić i družina mogu da snimaju u korist i „za kralja“, ali neka to čine sopstvenim sredstvima i na tržištu se kvalitetom i istinom dokažu i opravdaju lične milione koje su, ako jesu, uložili – smatra SUBNOR.
O svom novom filmu “Za kralja i otadžbinu” Bajić je za današnji „Blic“ izjavio da je on o tragičnoj sudbini hiljade srpskih rodoljuba koji su usled ideoloških razlika s onima koji su pobedili u građanskom ratu morali da biraju, ili smrt ili tuđina.

Povezana vest:  Tačan i topao biografski film o Radivoju Koraću