prljavi ples posterPet stvari koje niste znali o filmu „Prljavi ples“

Film „Prljavi ples“ premijerno je prikazan pre tačno 27 godina. Niko nije očekivao da će film biti uspešan. Patrik Svejzi i Dženifer Grej se nisu podnosili još od ranijeg filma „Red Dawn“, a test prikazivanja bila su katastrofalna.
Međutim, i pored ovih i drugih problema – glavni sponzor filma „Clerasil“ se povukao, producent Elenor Bergstajn je odbila da iz filma izbaci priču o abortusu, „Prljavi ples“ je zaradio 214 miliona dolara na svetskim blagajnama, osvojio Oskara i više Gremija za muziku.
Saundtrek sa ovog filma na listama je prolazio bolje od Majkla Džeksona i Brusa Springstina a film je često na listama najomiljenijih svih vremena.
Hafington post objavio je sada listu 5 stvari koje nismo znali o filmu.
Publika je, piše sajt, prvobitno toliko mrzela „Prljavi ples“ da film umalo nije otišao pravo na video trake. -Kada smo ga snimili bio je toliko ispod radara da smo mislili da ga niko neće videti i da smo se džabe mučili – prisetila se Dženifer Grej.
Naslov filma smišljen je pre priče. Linda Gotlib, producent u studiju MGM, pozvala je Elanor Bergstajn na ručak kako bi razmotrili neke ideje za film. Pošto je čula da Bergstajnova ima problem sa jednom pričom Gotlib je pitala o čemu se radi a Bergstajn je odgovorila: -Nemam pravu priču ali bi trebalo da u filmu bude mnogo latino plesa.
Dve žene su potom promenile temu i pričale o svom životu dok Bergstajnova nije rekla: -Odrasla sam u Bruklinu, otac mi je bio lekar bio je jedan od one dece koji su prelazili šine da bi išli na prljavi ples.
Na to je Gotlibova uzviknula: -To je naslov od milion dolara. Sada ispričaj priču i Džoni Kasl je izmišljen tokom tog ručka.
Produkcija filma rađena je na jesen zbog čega je lišće na drveću, kada je snimano napolju, bilo farbano u zeleno.
Radnja filma odvija se tokom leta ali je sam film sniman sredinom oktobra pa su dekorateri morali da farbaju lišće u zeleno. Kuvar Majk Poterfild, koji je pripremao hranu za ekipu, prisetio se i da je Patrik Svejzi izazvao mnogo interesovanja u Maunt Lejk Rizortu kada su snimali ali ni upola toliko kao Metju Broderik koji je došao da poseti tadašnju devojku Dženifer Grej.
Jezero gde su Bejbi i Džoni vežbali podizanje bilo je toliko ledeno da su glumcima bile modre zbog čega ne postoji nijedan kadar izbliza glumaca.
-To jezero je bilo jezivo, hipotermički hladno a tu scenu smo snimali iznova i iznova. I, iako je Dženifer bila veoma lagana, kada podižete nekoga iz vode, kadar po kadar, čak i najžgoljavija devojčica se čini kao da je teška 500 kilograma. Kada smo završili snimanje, ruke su mi bile kao od gume a temperatura mi je pala – priseća se Hafington post reči Patrika Svejzi o tom snimanju.
Patrik Svejzi, koji je preminuo 14. Septembra 2009, pokušao je da iskoristi sav svoj uticaj da iz filma izbace sada čuvenu „Niko ne stavlja Bejbi u ćošak“ rečenicu.
-Mrzeo sam tu rečenicu – rekao je on ali je priznao da je, kada je film završen i kada ga je pogledao, ona imala smisla. Njegovi prijatelji rekli su da je pred kraj života, kada se borio protiv raka pankreasa, imao običaj da kaže: -Niko ne stavlja Patrikov pankreas u ćošak.
Kao bonus ovoj listi zanimljivosti, Hafington post piše i da je Dženifer Grej bila toliko uplašena da vežma čuveno podizanje da je njen prvi pokušaj istog bio pred kamerama.
Iako su Svejzi i Grej uspeli da izvedu podizanje na audiciji, Grejova je odbila da vežбa scenu dok su snimali jer je bila uplašena i sačekala je do samog kraja. -Kada sam to uradila na filmu, to je bio prvi put da sam i zaista uradila podizanje – rekla je ona.

Povezana vest:  Džef Bridžiz izbegava tipske uloge