unbroken-jack-oconnell1-600x389

Šta nas čeka ove filmske jeseni

Pošto nije mogla da pronađe odgovarajući projekat koji bi režirala, Anđelina Džoli se okrenula filmovima koje studiji nisu želeli ili planirali da snime.
„Tako sam naišla na ‘Unbroken’, priču o otpornosti i snazi i ljudskom duhu i veri i preživljavanju na moru“. Kada sam došla kući pitala sam Breda šta misli o tome a on mi je rekao ‘dušo, ta priča je tu godinama. Za nju kažu da nikada neće biti snimljena'“.
Ali „Unbroken“, istinita priča o Luisu Zamperiniju, atletičaru koji je 47 dana bio izgubljen na Pacifiku kada mu je, tokom Drugog svetskog rata, avion oboren, zainteresovao je Džolijevu iako ga je Holivud decenijama odbacivao.
„Bila je to neka vrsta groznice, opsesije. I zato sam se i borila i borila za taj film. Bili su mi potrebni meseci borbe da bih dobila posao“, rekla je ona.
Čak i za najveću filmsklu zvezdu, odlučnost je neophodni sastojak jesenje filmske sezone. Malo je filmova koji nisu morali da se izbore za prostor u bioskopima pošto je ova jesen sezona nekonvencionalnih, teških ostvarenja poput rvačke drame „Foxcatćer“ ili priče o Severnoj Koreji „The Interview“.
Predvođena filmom „Unbroken“ koji stiže 25. decembra, ova jesen, piše AP, bojno je polje ratnih priča uključujući film Džolinog sada supruga Breda Pita „Fury“ (17. oktobar), drame o američkim vojnicima na Zapadnom frontu. Klint Istvud se vraća sa drugim filmom ove godine – „American Sniper“ (25. decembar) u kome Bredli Kuper igra elitnog snajperistu.
Najbrojnije će, ipak, biti američke priče. U „Foxcatćer“-u Čening Tejtum igra olimpijskog rvača koga pod svoje krilo uzima bogat ali poremećen dobročinitelj koga igra Stiv Karel. Godinu dana pošto su igrali u „Batleru“ Opra Vinfri i Dejvid Ojelovo udružiće se ponovo u filmu „Selma“ (25. decembra) gde Ojelovo igra Martina Lutera Kinga a Vinfri je producent ostvarenja.
U filmu „The Interview“ Set Rogen i Džejms Franko igraju novinare od koji CIA traži da ubiju Kim Džong Una.
Neobična, međunarodna, priča je „Rosewater“, Džon Stjuartova adaptacija memoara Maziara Baharija koji je 118 dana bio zatvoren zbog izveštavanja za Njuzvik sa izbora u Iranu 2009.
Mnogi od filmova koji stižu poput „Birdmana“ Alehandra Injaritua ili „Unexpected Virtue of Ignorance“ sa Majkl Kitonom, drame „Wild“ (5. decembar) Rise Viderspun već su izazvali interesovanje medija i „tipuju“ se kao potencijali favoriti za nagrade industrije.
AP procenjuje da će ove godine jedan film prevazići sve ostale. Reč je o Sandens hitu „Whiplash“ koji stiže 23. oktovra i koji se bavi opsesivno fokusiranim džez bubnjarom (Majls Teler) u elitnom njujorškom konzervatorijumu i njegovim učiteljem koga igra J.K. Simons.
Dejvid Finčer je režirao jedan od najiščekivanijih filmova sezone „Gone Girl“ (Iščezla) rađenu prema istoimenom romanu Džilijan Glin sa Ben Aflekom i Rozamund Pajk u glavnim ulogama. Finčer je rekao da ga je projektu privuklao misteriozni portret narcisoidnosti i medijske pomame.
Među drugim „teškašima“ koji će ove jeseni predstaviti svoje filmove su i Pol Tomas Anderson sa filmom „Inherent Vice“ (12. decembra) i Kristofer Nolan sa filozofskim svemirskim trilerom „Interstellar“ (7. novembra).
Na red su sada stigle i biografije Džimija Hendriksa (Jimi: All Is by my Side, 26. septembra), Stivena Hokinga (The Theory of Everything, 7. novembar), britaskog slikara Tarnera (Mr. Turner, 31. oktobar).
Tu su i osvetničke drame „A Walk Among the Tombsones“ Lijama Nisona koja stiže 19. septembra, „The Equalizer“ Denzela Vošingtona (26. septembar) i potshumni filmovi Robina Vilijamsa (A Merry Friggin’ Ćristmas, 7. novembra), Džejmsa Gandolfinija (The Drop, 12. septembra) i Filipa Sejmura Hofmana (The Hunger Games: Mockingjay: Part 1, 21. novembra).
Posle slabe letnje sezone ( 14,7 posto manja zarada u odnosu na 2013) nove „Igre gladi“, mjuzikl „Eni“ (19. decembra) koji je producirao Vil Smit, epski „Exodus: Gods and Kings“ Ridlija Skota koji stiže 12. decembra i poslednjeg dela Piter Džeksonovog „Hobita“, studiji se nadaju da će uspeti da privuku dovoljno publike.
Među ulogama na koje treba obratiti pažnju su Robert Dauni Džunior u sudskoj drami „The Judge“, Meril Strip kao veštica u Stiven Sodenhajmovom filmu „Into the Woods“, Benedikt Kamberbač kao razbijač šifara u „The imitation Game“, Bil Marej kao džangrizavi sudija u „St. Vincent“ i Mija Vasikovska u filmu „Tracks“.
Ove jeseni stiže i novi nastavak komedije Džima Kerija i Džefa Denijelsa „Glupan i tupan“ (Dumb and Dumber To, 14. novembra) a ironično je što je, piše AP, čak i komedija o ekstremnim idiotima iziskivala ozbiljna ubeđivanja studija.
„Bila je bitka u stilu ‘to je bilo tada, ovo je sada’ i ‘ovo neće funkcionisati’. Svi ti momci čuvaju svoj posao tako što kažu ne“, rekao je Denijels. „Ali mi smo bili uporni“.

Povezana vest:  Film koji je otvorio Berlinale i najnovije ostvarenje Izabel Košet premijerno pred domaćom publikom